Trakavica je završila: Sabor izglasao Dobronića za novog šefa Vrhovnog suda

Vijesti 15. lis 202107:05 > 12:56
Patrik Macek/PIXSELL, Ilustracija

Vrhovni sud dobio je u petak novog predsjednika. Hrvatski sabor podržao je Radovana Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda. Za Dobronića je glasalo 120 zastupnika, a troje ih je bilo protiv.

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Dobronićevim izborom, predsjednika će dobiti i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.

Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu,  gradu u kojemu su mu radili roditelji.

U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.

Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.

Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. godine.

U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine.

Sabor bi u petak svom tajniku Davoru Orloviću, kojemu je četverogodišnji mandat istekao prije godinu dana, trebao dati još jedan mandat, zbog isteka mandata razriješiti predsjednika Upravnog vijeća Hera-e Tomislava Jurekovića, a imenovati Danijela Žambokija.

Donijet će zakon kojim će uspostaviti institucionalni okvir za korištenje EU fondova do 2027. godine, izmijeniti Zakon o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja i uvesti mjesto pomoćnika ravnatelja Centra, urediti da se u Upravno vijeće  bira i predstavnik radnika, a da prethodnu suglasnost na statut Centra, umjesto Hrvatskoga sabora, daje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Sabor će glasovati i o Polugodišnjoj informaciji HNB-a o financijskim prilikama u drugoj polugodištu prošle godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.