Glasovac o izbornim jedinicama: To je bilo ovako, sjela su četiri HDZ-ovca…

Vijesti 25. svi 202317:04 0 komentara

Saborska zastupnica i potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac gostovala je u Newsroomu i osvrnula se na nove izborne jedinice.

Oporba ih je žestoko kritizirala, bez obzira što premijer Andrej Plenković tvrdi da se radi o minimalnim korekcijama.

“Minimalne korekcije za skrivanje još nakaradnijeg sustava od postojećeg, koji je osporio i Ustavni sud. Nije se poštovala jedna od preporuka Suda, uz onu da svaki glas treba vrijediti jednako, a to je da se poštuju prirodne granice – županije. Dosad smo imali rascjepkano četiri županije, a sad ih imamo sedam”, napomenula je Glasovac i nastavila:

“Ovo nije sustav koji je rađen za sve nas, da bude dugoročan, održiv, da služi svima i da osigura pravedne i demokratske izbore. Ovo je sustav koji je zapravo rješavanje unutarstranačkih i unutarkoalicijskih pitanja.”

No, stranka na vlasti ima legitimitet učiniti upravo to, na neki način si pomoći za lakšu pobjedu na izborima.

“Radilo se to i u prošlosti. Primjerice, 1999. su izborne jedinice prekrojene na način da se pomogne HDZ-u ostati na vlasti, ali svejedno su ih izgubili. Vjerujem da će to biti i s ovim krojenjem izbornih jedinica, ali tragično je što će dobar dio građana biti u nakaradnom sustavu samo da bi se oni pokušali održati na vlasti. Umjesto da smo išli za dugoročnim sustavom koji bi služio svima”, rekla je potpredsjednica SDP-a.

Naglasila je i da izbori moraju biti izvedeni tako da ljudima ne bude gadljivo izlaziti na njih. Iako premijer kaže da je u odluke bilo uključeno više ljudi, Glasovac to odbacuje.

“Ma to su bajke. Nije bilo radne skupine, sjela su četiri HDZ-ovca, dogovorila što je cilj, dobili su naputke pa još malo sve izdogovarali, ispregovarali i izdilali… Krpicama su morali biti zadovoljeni Butković, Štromar, nesretnik Hrebak… Ovo je proizvoljan sustav. Imali su šest godina da srede registar birača i ništa se nije napravilo.”

Premijer je rekao da se moglo sve i drugačije napraviti, bitno strože, no da se išlo u minimalne korekcije. Kao da je rekao “moglo je biti i gore”.

“Znam samo da smo mi naš prijedlog poslali u proceduru prije nešto više od godinu dana, a vodili smo se pravednijim sustavom, ne da sebi pogodujemo. Smanjili bismo broj jedinica na šest, poštovali bismo granice županija, broj zastupnika bi se usklađivao s brojem stanovnika, željeli smo smanjiti prag s deset na pet posto za preferencijalni ulazak u Sabor i da birači imaju pravo na dva preferencijalna glasa. Mislim da je to bio objektivan prijedlog. Također, mislim da je broj stanovnika puno pouzdaniji nego broj birača. A oni se i dalje drže broja birača iako imamo pola milijuna stanovnika manje od birača”, istaknula je Glasovac.

Ministar Malenica je objasnio da ništa nije sporno u tom smislu, što je potvrdio i premijer.

“Mogli su se odlučiti za neki drugi modalitet, ali nisu. Čim su rekli da ostajemo pri istom broju zastupnika i izbornih jedinica bilo je jedino jasno da prostor postoji u prekrajanju, zbog čega smo svi u čudu”, kazala je SDP-ova saborska zastupnica i pozvala građane da sudjeluju u javnom savjetovanju “jer ovo nije bezazleno pitanje”.

“Ovime se ne popravljaju stvari, one se rasturaju”, zaključila je Glasovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!