Glavak: “Politički amaterizam oporbe s napadima na HDZ svi su prozreli”

Vijesti 15. ožu 202311:33 1 komentar
N1

Europski parlament preselio se u Strasbourg na plenarnu sjednicu. Danas zastupnici rapravljaju s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, a teme su rat u Ukrajini, energetska kriza i gospodarstvo. Novinarka N1 Nina Kljenak tim je povodom razgovarala sa zastupnicom HDZ-a, odnosno Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak.

Vukovarski župan Damir Dekanić uhićen je u srijedu s troje policajaca zbog nezakonitosti povezanih s prošlogodišnjom prometnom nesrećom kod Cerne. Iz HDZ-a kažu da stranka ne bježi od odgovornosti.

Glavak kaže: “Teško mi je komentirati postupke koji su u tijeku. Znate kako stranka postupa. HDZ ima svoja stranačka tijela. Što se tiče nečije odgovornosti, individualna odgovornost je osobna odgovornost. Ja vjerujem da ćemo imati epilog i da svatko mora snositi odgovornost. Nemam više informacija”.

U utorak se iznad Crnog mora dogodio incident kad je ruski lovac Su-27 udario propeler američkog vojnog drona “Reaper”, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more.

“Razgovarali smo i neformalno, čula sam i ja neke analituičare koji propitkuju ovu situaciju. Postali smo svjesni da je mir nešto neprocjenjivo nakon ruske agresije na Ukrajinu. Vjerujem da je ovo izoliran incident. Vojni analitičari i stručnjaci kažu da nije bilo djelovanja. To otvara jedan širi spektar pitanja i postavlja pitanje hoće li se, ovo što se događa na tlu Rusije, zapravo na europskom tlu, proširiti na neku drugu dimenziju. Ja želim vjerovati, a to kaže i američka strana, da je riječ o izoliranom incidentu. Vojni stručnjaci su rekli da nije bilo namjere za bilo kakva borbena djelovanja i da se radi o izviđačkim akcijama. Trebamo spustiti tenzije”, kaže zastupnica.

Jučer je u Europskom parlamentu gostovao litvanski predsjednik koji potiče na daljnje suprotstavljanje ruskoj agresiji. Glavak kaže: “Mi sami znamo i imamo to teško ratno iskustvo. Ukrajina ima prednost u ovoj groznoj situaciji, a to je prije svega vojna, humanitarna i svaka druga pomoć koja snažno stoji iza Ukrajine. Ovo što je jučer bilo izrečeno je samo jedan signal da moramo biti na oprezu. Moramo zadržati mir. Svijet kakav poznajemo sada bi se drastično promijenio. Ja čvrsto vjerujem da je Hrvatska još uvijek najhumanija zemlja kad je riječ o Ukrajini. Imamo najsvježiju memoriju kad je riječ o Domovinskom ratu, znamo koliko je nama značilo kad su nama pomagali, a tu smo bili otvorena srca za Ukrajinu”.

Sankcije prema Rusiji

Borell kaže da su sankcije prema Rusiji iscrpljene nakon 10 paketa i da sada preostaje vojna i gospodarska pomoć.

Zastupnica EPP-a kaže: “Pomoć je kontinuirana. Jučer smo razgovarali o tome na klubu EPP-a s predsjednicom von der Leyen. Propitkuje se nekoliko tema – daljnje mjere pomoći, inflacija, energetska kriza i opskrba energentima. Posebno je apostrofirano bilo kako pomoći gospodarstvu, kako postići dogovor s američkim predsjednikom s kojim se susrela prošlog tjedna, kako pomoći srednjim i malim poduzećima, a govorili smo i o energetskoj neovisnosti i zelenoj tranziciji. Rekla bih da je ovaj mandat u stalnom kriznom mode-u. Nitko nije znao da će se dogoditi pandemija i ruska agresija na Ukrajinu, ali ne odustajemo od onih prioriteta koji su bili zacrtani, kao što je zelena tranzicija. Sve to je značilo da se moramo drugačije suočiti sa stvarnošću. Mislim da je ova kriza natjerala i politiku da djelujemo brzo i efikasno. Mislim da se upravljanje u krizi pokazalo uspješnim i zbog toga je sve veće povjerenje građana u europske institucije”.

Kad je riječ o mjerama Vlade RH u borbi protiv inflacije koje su predstavljene u utorak, zastupnica ističe: “Vlada rješava teške probleme. Meni doista ide na živce da sve što Vlada napravi oporba kaže samo – ma nije dobro. U redu, vi ste u oporbi, imate pravo kritizirati, ali doista ljudi, suočite se sa stvarnošću. I taj politički amaterizam koji se događa samo napadima na HDZ, poteze Vlade i premijera, su prozreli svi. To se uostalom vidi u ispitivanju javnog mnijenja gdje se uvijek pitaju zašto je podrška HDZ-u tolika. Zato što s jedne strane imate suvislu, realnu i odgovornu politiku koja nešto predlaže, daje i kreira, a s druge strane imate samo destrukciju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare