Glavašević: Naš jezik je naše blago i ne bismo ga trebali instrumentalizirati

Vijesti 19. ruj 202321:36 1 komentar
Saborska TV / Ilustracija

Nezavisni zastupnik Siniša Glavašević u utorak je u Hrvatskom saboru upozorio da bi prijedlog Zakona o hrvatskom jeziku mogao biti još jedan u nizu alata za prokazivanje nepodobnih i nepoželjnih poručivši da je "naš jezik naše blago" i ne bismo ga trebali instrumentalizirati.

“Smatram da je ovo jedan vrlo problematičan prijedlog. S obzirom na komentare koje smo slušali danas o tome, bojim se da će ovo biti još jedan u nizu alata za prokazivanje nepodobnih i nepoželjnih. Jako ne bih volio da se to dogodi. Naš jezik je naše blago i zaista ga ne bismo trebali instrumentalizirati na taj način”, rekao je Glavašević tijekom slobodnih govora u Hrvatskom saboru.

Naveo je i da je cilj zakona da se zaštiti hrvatski jezik, ali u samom nacrtu nigdje nije navedeno od koga se štiti jezik niti na koji način se jezik štiti.

Glavašević drži da je prijedlog problematičan i stoga što u lingvistici, znanosti o jeziku, ne postoji jedinstvena definicija oko toga što je jezik, ne postoji jedinstvena jedinstvena definicija riječi i sl., a sada se, kako je rekao, takav fenomen koji je znanosti jako teško opisati egzaktno pokušava zakonski normirati.

Upitao se kako će se egzaktno propisati fenomen za koji znanost o tom fenomenu nema definicije. “To je vrlo problematično, a način na koji je to u ovom nacrtu prijedloga zakona napravljeno je ostavio jako puno dilema i pitanja”, ocijenio je.

Drži da se u prijedlogu zakona hrvatskim narječjima uopće ne daje težina koja im je potrebna.

“Svako hrvatsko narječje bi se moglo nazivati zasebnim jezikom. Kajkavština apsolutno”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare