Glavašević o kontrolama na granici: Ne zvuči mi osobito istinito da je hrvatska policija mekana prema migrantima

Vijesti 19. lis 202309:38 1 komentar

Saborski zastupnik Bojan Glavašević komentirao je u Novom danu situaciju oko Schengena.

Glavašević kaže kako nije prvi put da se uvode kontrole i podsjeća da su postojale i u doba covida. “To nije prvi put, i Hrvatska bi to napravila u nekom scenariju. Vjerojatno ćemo to i raditi jednog dana kad se schengenska granica pomakne istočno od nas. Ne smatram ovo problematičnim. Nije ljeto, nije sezona”, govori.

I Slovenija i Italija tvrde da je ovo posljedica upozorenja koje su slali Hrvatskoj, ali iz Hrvatske su odbijeni prijedlozi zajedničkih patrola i dovođenja Frontexa na granice. “Uzeo bih to sa zrnom soli. Hrvatska je morala zadovoljiti schengenske kriterije. … Ne zvuči mi baš osobito istinito da je hrvatska policija mekana prema migrantima, s obzirom na taj track record koji ima i koji je, po meni, grozna stvar. Treba pitati ministra unutarnjih poslova i premijera je li istina da su se Slovenija i Italija zaista obraćale po pitanju toga. Naravno da nam ulazak u Schengen daje i neke obveze i treba vidjeti je li problem u nama ili negdje drugdje, jer i to je moguće. Svaka je članica morala znati da će biti problem sa Schengenom jer Hrvatska ima ogromnu granicu i znali su da će biti problem. Ako su nas pustili u Schengen, valjda su mislili da smo u stanju izvršavati svoje obveze”, govori Glavašević.

On dodaje da svaka zemlja mora brinuti o svojoj granici. “Ilegalni prelasci, nitko ih ne bi trebao opravdavati. Strah zbog događaja na Bliskom istoku, od terorističkih organizacija, vidjeli smo što se dogodilo u Bruxellesu. Nqjbolji način da se te stvari amortiziraju je da se transparentno i jasno kaže što se događa. Loptica je u Vladinom dvorištu.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare