Glavni direktor HUP-a: Veledrogerije su žrtva u cijeloj toj priči

Vijesti 30. ožu 202118:29 0 komentara
N1

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je komentirao dug države prema veledrogerijama.

“Ako nekom nije argument da su dugovi dosegli iznos od 6,5 milijardi kuna, onda ne znam što je u Hrvatskoj argument. Veledrogerije imaju svoje dobavljače, obveze i svoje zaposlenike. Dužni su u lipu i u dan platiti sve svoje obveze i prema toj istoj državi, proreza, doprinosa i svega ostalog. Međutim, kada je posrijedi plaćanje njima, onda to kasni preko svake mjere. Svi apeli i pozivi nisu do sada urodili plodom. Gle čuda,  sada odjedanput – sutra će biti sastanak. Vidjet ćemo što na njemu biti”, kazao je Zorić.

‘Nema nikakve zakulisne igre’

Istaknuo je da se treba platiti ono što se naruči i isporuči.

“Nitko nikoga ne sili da naručuje. Sustav ugovaranja, određivanja cijena, stavljanja na liste – sve je to poznato i u rukama države i to na dvije razine. Ovdje se radi o tvrtkama koje isporučuju kako je dogovoreno. Nema tu nikakve zakulisne igre, ništa nepoznatog, naruči se i to se treba platiti. Ovo je jedini sektor koji nije likvidan i to zahvaljujući, među ostalim, ovoj vladi, prije svega u prethodnom njenom mandatu koja je uvela striktnog reda, fiskalnu disciplinu u plaćanjima manje-više u svim sektorima. Naručeno, isporučeno, plaćeno. To ne vrijedi u cijelosti za zdravstvo i može se nagomilati dug”, rekao je Zorić i dodao:

VEZANE VIJESTI

“Ovo nije zdrav poslovni odnos. Nitko ne voli biti odgovoran za živote drugih. Međutim, ako netko misli da se ta skladišta pune iz zraka, da to neke ptice donose, pa to pošalješ bolnici i tražiš novce, to nije tako. Ti lijekovi imaju svoju cijenu, materijale, proizvođače. To mora biti plaćeno. Veledrogerije su žrtva u cijeloj toj priči.”

Zorić je istaknuo da su veledrogerije pokazivale određeno razumijevanje. Istaknuo je da ministarstvo ima odgovorne osobe koje bi se trebale brinuti za ovu situaciju.

“Ako kasnite s uplatom računa teleoperateru ili struje ili vodu, u roku od mjesec dana ćete biti ovršeni i za manje iznose. A ovdje se radi o 6,5 milijardi kuna”, poručio je Zorić.

‘Beroš se šalio’

Ministar zdravstva Vili Beroš najavljuje da ima kratkoročno rješenje, a dugoročnije se odnosi na više doprinose u zdravstvo.

“Mislim da se ministar šalio. Ovo nije najava koju bi trebalo shvatiti ozbiljno, to bi urušilo sve. Plaćamo jedan od najviših doprinosa. Mislim da je ovo bila ranija prvoaprilska šala”, rekao je Zorić.

Govoreći o Nacionalnom planu za oporavak, kaže da u programu piše da 53% sredstava ide za gospodarstvo, ali Zorić se pita odnosi li se to na javni ili privatni realni sektor. Istaknuo je da javni sektor ne može stvoriti novih 10.000 radnih mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!