Predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane Branka Ilakovac govorila je za N1 Studio uživo o bacanju hrane.
Globalno se baci trećina proizvedene hrane, a u Hrvatskoj se u 2020. godini bacilo više od 286 tona hrane, što je po stanovniku oko 71 kilogram, kaže Ilakovac.
Najviše hrane bacaju kućanstva s malom djecom. “To je jedan situacijski čimbenik koji moramo shvatiti, to se mijenja kako djeca odrastaju”, navodi.
Slijede kućanstva s visokim primanjima koja idu u velike nabave, tjedno ili mjesečno, pa napune par kolica. Puno hrane bude bačeno jer se ne stigne pojesti te istekne rok, objašnjava.
Puno hrane baca i kategorija ljudi koji osjete anksioznost kad nemaju hrane kod kuće te kategorija ljudi sa sindromom dobre domaćice, “najčešće su to majke koje svojoj djeci kuhaju omiljenu hranu, pa se dio baci”.
Istaknula je projekt Zeleni EU plan, koji Centar provodi, čiji je cilj educirati građene kako pravilno donirati hranu.
Navodi kako sve razvijene zemlje imaju banke hrane, kaže i kako u Hrvatskoj postoji registar donatora hrane kroz koji ovlaštene udruge doniraju hranu krajnjim korisnicima.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!