Kako smanjiti bacanje hrane u kućanstvu?

Vijesti 30. ruj 202214:321 komentar
Izvor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Marija Batinić Sermek iz Uprave za stočarstvo i poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede govorila je za N1 Studio uživo o problemu bacanja hrane.

Otpad od hrane je, kako ističe, prije svega okolišni problem jer generira emisije stakleničkih plinova. Zatim troši prirodne resurse, tlo i vodu, te je također i moralno pitanje budući da se hrana baca, a ima mnogo ljudi koju su gladni.

“Svaka hrana koja se baci je bacanje naših vlastitih novaca”, poručuje Batinić Sermek.

Govori kako provode informativno-edukativne kampanje za djecu jer se, kaže, od malih nogu treba razvijati svijest da nije dobro bacati hranu, a što se tiče odraslih provode brojne kampanje kako smanjiti otpad u kućanstvu.

“Najčešći razlog bacanja hrane je da ne planiramo dobro”, objašnjava Batinić Sermek.

Savjetuje kako treba napraviti popis prije kupovine i provjeriti rokove trajanja proizvoda. Višak hrane može se, kako kaže, zamrznuti ili iskoristiti za pripremu novog jela ako je sigurnost zagarantirana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar