GONG o izborima: Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje

Vijesti 30. svi 202112:04 > 17:20
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL

Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno, izvijestila je u nedjelju nestranačka i nevladina udruga GONG (Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje).

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenoga kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

PROČITAJTE JOŠ

S obzirom na upite koje dobiva o broju biračkih listića koje će građani dobiti na biračkim mjestima, GONG je objasnio da u drugom krugu lokalnih izbora birači i biračice od biračkog odbora mogu dobiti jedan ili dva listića – za gradonačelnika_icu i/ili župana_icu. Ako su gradonačelnici_e ili župani_ce izabrani u prvom krugu, tada birači glasaju za kandidate ili kandidatkinje za funkciju koja još nije izabrana. U Gradu Zagrebu građani i građanke mogu dobiti samo jedan listić, zbog specifične situacije jer je Zagreb ujedno i županija, pa nema izbora za posebnu funkciju župana.

Navedeno je da građani i građanke nerijetko kontaktiraju GONG s upitima kako glasati od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili su pak bolesni. S tim u vezi GONG je istaknuo da građani mogu do podneva kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće.

GONG apelira  na građane i građanke da prije izlaska na biralište u Registru birača potraže adresu svoga biračkog mjesta.

Podsjeća se da GONG tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i prima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

GONG se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, a sve detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr.

Na kraju, GONG podsjećada je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila [email protected]

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar