Goranka Petrović: “Bolje se cijepiti sada raspoloživim cjepivom”

Vijesti 09. velj 202109:26 > 11:09 0 komentara
N1

Goranka Petrović, specijalistica epidemiologije i zdravstvene ekologije te voditeljica Odjela za respiratorne bolesti u HZJZ-u, bila je gošća Novog dana N1 Televizije. Komentirala je sigurnost AstraZenecinog cjepiva te kako ide cijepljenje u Hrvatskoj.

AstraZenecino cjepivo je sigurno kao i sva druga cjepiva, rekla je na početku gostovanja u Novom danu epidemiologinja Goranka Petrović.

“Vi ste pitali je li cjepivo sigurno. Odgovor na to je da je cjepivo jednako sigurno kao i ostala cjepiva, a što se djelotvornosti tiče – ono što je AstraZenecino cjepivo pokazalo u istraživanjima jest da pruža vrlo visoku zaštitu od teških oblika covida, onog covida koje zahtijeva bolničko liječenje i nerijetko završava smrtnim ishodom. Drugim riječima, to znači da svi koji su u istraživanju primili AstraZenecino cjepivo, nisu razvili teški oblik bolesti, nisu završili u bolnici na liječenju, pogotovo nisu umrli. To je jako važno, da građani koji boluju od teških oblika bolesti razumiju između čega biraju”, pojasnila je Petrović.

VEZANE VIJESTI

Kaže da pitanje čime se cijepiti trenutačno nije pravo pitanje kojim se treba baviti jer je trenutno dostupno samo jedno cjepivo – ono AstraZenecino.

“Pitanje je trebaju li se osobe cijepiti – da ili ne. Ono što je važno za napomenuti jest da je naša država inicijalno naručila najviše AstraZenecinog cjepiva, međutim, kasnije se pregovaralo i mi jesmo naručili otprilike 2,9 milijuna doza cjepiva koje se bazira na glasničkoj RNA. Nije problem u tome što smo naručili, nego kada će stići, a na to ne možemo utjecati. Stoga je naša poruka da se građani cijepe cjepivom koje je trenutno dostupno”, dodala je.

Što se tiče djelotvornosti cjepiva kod osoba starije životne dobi, točnije onih starijih od 65 godina, Petrović kaže sljedeće: “Da je EMA smatrala, u bilo kojem trenutku, da se to cjepivo ne smije primijeniti kod osoba starije dobne skupine, onda bi tako cjepivo bilo registrirano – u dobnoj skupni od 18. do 65. godine života”.

Osvrnula se i na nabavu cjepiva te kazala da mi, kao mala država, i inače imamo problema s nabavkom cjepiva, primjerice, onoga protiv gripe. Tu nam pomaže članstvo u EU-u jer kao dio veće zajednice imamo veću pregovaračku moć. Zaključno je rekla koliko je ljudi cijepljeno.

“Zasad je primijenjeno nešto više od 99.000 doza cjepiva. Jednu ili dvije doze primilo je oko 60 i nešto tisuća osoba, pri čemu je dvije doze primilo 39.000 i skoro 21.000 osoba primilo jednu dozu cjepiva”, kazala je.

“Ne možemo utjecati na to kada će cjepivo bazirano na glasničkoj RNA doći. Bolje se cijepiti sada raspoloživim cjepivom. Osoba koja se odluči sada cijepiti je zaštićena, sigurno je da neće razviti teški oblik bolesti. Osoba koja se odluči ne cijepiti AstraZenecinim cjepivom svjesno preuzima rizik – da će se dok ne dočeka svoju dozu “messenger RNA” cjepiva moguće zaraziti samim divljim virusom i velik je rizik da će razviti teški oblik bolesti”, zaključuje Petrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!