“Gordan Grlić Radman nije zatajio kapital. Onaj tko mu radi papire treba dobiti otkaz”

Vijesti 19. ruj 202313:21 1 komentar

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić bila je gošća N1 Studija uživo u kojem je komentirala aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru.

Dugo toplo ljeto je gotovo i današnjim aktualcem počelo je jesensko zasjedanje sabora.

Ankica Mamić smatra kako sve prolazi u okvirima očekivanog: “Na prvu izgleda da je Most pustio puno više platformi Možemo. U tom smislu je taj dio oporbe bio najglasniji, a ovo drugo su sve uobičajeni narativi: HDZ se uvijek optužuje za korupciju, a vidjeli smo i Krešu Beljaka kako optužuje Fokus i Domovinski pokret. Premijer sve više upotrebaljava novi termin politička sitnež. Mislim da iz toga premijer želi pokazati da je HDZ velik, a da su svi ostali mali i beznačajni.”

HDZ je opterećen aferom plin za cent i svinjskom kugom, a veže se i priča Agroproteinke. Uzevši sve u obzir, postavlja se pitanje koliko spomenute afere štete premijeru Plenkoviću.

Mamić smatra da mu afere ne donose političke poene, ali isto tako kada pogledamo istraživanja nakon izvanrednog zasjedanja, ističe kako ne vidimo ni da je pretrpio veliku štetu.

“Premijer ne želi stvoriti dojam da postupa pod pritiskom oporbe. Rekao je da će donijeti odluku kad god on bude htio. Na neki način čeka da se oporba ugasi i da vrijeme pojede tu temu. Svinjska kuga ima potencijal da bude ozbiljna tema”, dodaje.

Ivan Penava pita zašto Slavonija gubi izborne jedinice, što je promašeno, jer ne gubi, a nigdje pitanja o svinjskoj kugi koja razara tu regiju. Griješi li netko u strategiji Domovinskog pokreta?

Stručnjakinja smatra da je ovo bilo neaktualno pitanje: Slavonija ima gorući problem i ovo je njima prilika da osvoje veći broj mandata. U ostalim izbornim jedinicama, njihovi zastupnici su otišli svojim putem i osnovali vlastite stranke. Bilo je neobično da Penava nije išao na tu temu.”

“Domovinski pokret je već rekao da su spremni dati podršku HDZ-u i da prestaju biti žestoka oporba, tako da nije nemoguće da se radi i o tome da se sada ide koncilijantno prema HDZ-u i da se postavljaju pitanja koja ne dovode postupanja i djelovanja Vlade u pitanje”, ističe Mamić.

Grbin nije materijal za premijera, Benčić nedovoljno pripremljena

U političku jesen ušli smo s dvoje deklariranih kandidata oporbe: Peđom Grbinom i Sandrom Benčić.

Upitana što će se dogoditi ako Možemo osvoji veći broj mandata nego SDP i jesu li ovo dvoje kvalitetni kandidati ljevice, odgovara:

“Jedna od glavnih točki prijepora između SDP i Možemo je premijerski kandidat. SDP je smatrao da su oni veća stranka i da samim time imaju veće pravo dati premijerskog kandidata. U Možemo su ispravno procijenili da Grbin nije materijal za premijera i inzistirali su da njihova kandidatkinja bude zajednička, za neku eventualnu koaliciju. To se nije dogodilo.”

“U SDP-u trebaju početi razmišljati kakav je njihov izborni potencijal. Oni su praktički u stalnom padu i trebaju vidjeti hoće li uopće članovi predsjedništva SDP-a uspjeti ući u sabor po svojim izbornim jedinicama. Ne znamo još ide li Peđa Grbin na premijera kao izazivač, ili ide u svoju osmu izbornu jedinicu, gdje ima prebivalište”, dodaje.

Smatra da je Sandra Benčić izašla nedovoljno komunikacijski pripremljena svojom kandidaturom, a ističe kako joj ne idu na ruku ni problemi s imovinskom karticom: “Također je i prijavljena tamo gdje joj je obrt, dakle, osam godina nije regulirala svoje prebivalište. Možemo reći da se takav propust može dogoditi svim građanima, ali kandidatima za premijera se to ne bi trebalo događati”, kaže Mamić.

Grlić Radman nije zatajio kapital

Upitana treba li ministar Grlić-Radman odstupiti, odgovara: “Svaka dividenda mora proći kroz poreznu upravu. Ako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima uvid u porezne podatke svih dužnosnika, Gordan Grlić Radman nije zatajio kapital. Onaj tko mu radi papire treba dobiti otkaz prvo, a o njegovoj političkoj odgovornosti može odlučivati samo njegov šef, a to je premijer.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare