Gošća intervjua tjedna Točke na tjedan je Anka Slonjšak

Vijesti 03. pro 202214:17 0 komentara
N1

U Hrvatskoj živi 624.019 osoba s invaliditetom, brojni od njih ovogodišnji su Međunarodni dan osoba s invaliditetom - koji se obilježava 3.prosinca, dočekali ogorčeni i razočarani. Inflacija je u dobroj mjeri pojela proljetni rast osobne invalidnine, ključan zakon o inkluzivnom dodatku koji se čeka desetljećima - ponovno je odgođen za bolja vremena - dok osobe s invaliditetom ne znaju kako da do njih prežive.

Zakon o osobnoj asistenciji, koji je ovoga tjedna simbolično pušten u proceduru, dodao je sol na ranu mnogima. Čekalo ga se 15 godina, a sada dokida pravo na osobnog asistenta osobama s teškoćama za koje brinu roditelji njegovatelji. Ne može se zbrajati i financirati davanja po dvije osnove, poručuju iz resornog ministrstva a udruga roditelja njegovatelja Sjena – sprema prosvjed na Markovom trgu 15. prosinca.

Gošća intervjua tjedna Točke na tjedan je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Još jedan važan strateški dokument na koji se čekalo godinama, ugledao je svjetlo dana. Strateški okvir za razvoj mentalnog zdravlja pripremao se od 2017. godine, a Vlada ga je prije nekoliko dana usvojila. Čitav niz mjera i zaključaka propisan je u njemu za bolje mentalno zdravlje nacije, teško narušeno potresima, pandemijom, krizom. Za ostvarenje tih ciljeva nisu, međutim, predviđena dodatna sredstva. Može li se i bez novca postići nužno potreban napredak u očuvanju mentalnog zdravlja i pomoći onima koji imaju probleme? U Točki na tjedan o tome raspravljaju Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju suicida i Tin Pongrac, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ).

Tema koja je obilježila još jedan tjedan na političkoj sceni jest prepucavanje vladajućih i oporbe oko obuke ukrajinskih vojnika u Republici Hrvatskoj. Oporba inzistira na dogovoru Vlade i Predsjednika Republike, vladajući odgovaraju – prostor za takav dogovor ne postoji. Uoči konačne odluke i glasanja u Saboru za Točku na tjedan argumente će suprotstaviti Damir Habijan (HDZ) i Gordan Bosanac (Zeleno-lijevi blok).

Šanse svoje reprezentacije protiv hrvatske repke, a uoči ogleda Japan-Hrvatska na svjetskom prvenstvu u Katru, za TNT prognozira Yoshika Matsubara, bivši reprezentativac Japana koji je dio karijere proveo u Hrvatskoj, u NK Rijeci.

Aktualne događaje tjedna analiziraju Vanja Moskaljov (Tportal) i Hrvoje Krešić (Nova TV).

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!