Gošća kafića prijavila policajce da uzimaju mito. Evo kako su prošli na sudu

Crna kronika 10. svi 202415:01 0 komentara
Ilustracija/Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački policajac nepravomoćno je danas osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora jer je tražio mito od jednog mladog vozača koji, međutim, nije imao novaca, dok je od drugog, zajedno s kolegom uzeo 200 kuna te ga pustio bez zabilježenog prekršaja.

Od dosuđenih 20 mjeseci ovaj policajac će, ako današnja presuda Županijskog suda u Zagrebu postane pravomoćna, u zatvoru morati provesti deset mjeseci, dok mu je ostalih deset mjeseci pretvoreno u uvjetnu osudu s rokom kušnje od četiri godine. Osim toga, nakon što odsluži zatvorsku kaznu idućih pet godina neće smjeti raditi kao policajac.

U međuvremenu je i ostao bez posla, te je trenutno nezaposlen, a njegova odvjetnica Lidija Horvat smatra današnju presudu nepravednom i najavljuje žalbu.

Prijava gošće iz lokala

Ovaj slučaj počeo se rasplitati još 16. rujna 2021. kada je jedna gošća na terasi kafića u Aveniji Dubrava svjedočila sceni koja joj je nalikovala na primanje mita od strane policajaca. Oni su zaustavili mladog vozača koji je vozio tračnicama i bez sigurnosnog pojasa, a kada su ga tražili barem “nešto za kavu”, rekao im je da je student i da novaca naprosto nema.

Sve je odmah prijavila policijskoj postaji u Dubravi. Kada je dežurni iz postaje nazvao policajce na teren uzvratili su mu kako uopće nisu imali intervenciju.

Ta laž stajat će na kraju ovog policajaca zatvorske kazne. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu zaključilo je kako ne bi lagao da je intervencija bila zakonita. Ovako je, smatra sud, govorio neistinu, ne bi li prikrio ono što su napravili.

Jedan policajac sve priznao

Inače, policajac koji je tražio novac od mladog vozača je Dorian Mraković. On će kasnije biti optužen za sudjelovanje u ubojstvu uskokovog optuženika Tomislava Sablje. Mraković je, nakon što je suspendiran zbog ovog traženja mita, redario u noćnom klubu Ritz gdje je došlo do kobnog sukoba sa Sabljom. Nepravomoćnom presudom oslobođen je te optužbe.

Krivnju za traženje mita od jednog vozača i neprocesuiranje drugog vozača koji je napravio prometni prekršaj Mraković je odmah na početku suđenja priznao i nagodio se s USKOK-om. Dobio je 11 mjeseci rada za opće dobro, te sporednu novčanu kaznu od 1.040 eura. Sud mu je zabranio da kao policajac radi idućih deset godina.
U procesu protiv svog kolege, drugog policajaca iz patrole koja je 16. rujna 2021. intervenirala u Dubravi, Mraković je bio svjedok. Opisao je kako su zaustavili dvojicu vozača te večeri, no nije se sjećao baš svih detalja.

Ključan dokaz krivnje

Njegov optuženi kolega uvjeravao je sudsko vijeće da nije kriv, odnosno da je vjerovao da će Mraković napisati izvještaje o prometnim prekršajima.

“Nakon što su uzeli novac od drugog vozača odjurili su uz škripu kočnica”, izjavila je svjedokinja s terase kafića. Kretanje policajaca te večeri registrirala je i nadzorna kamera s bankomata do kojeg su odveli drugog vozača po 200 kuna.

Sudsko vijeće zaključilo je da su oba policajca kriva, ali je Mraković, koji je sve priznao, prošao s blažom kaznom. Narušili su povjerenje građana i zato je drugi poliajac dobio strogu kaznu.

“Ovakvom presudom uvedena je kolektivna krivnja, odnosno sud je donio odluku koja je suprotna načelu individualizirane krivnje”, smatra policajčeva odvjetnica Lidija Horvat i najavljuje žalbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!