Gošća TNT-a je pučka pravobraniteljica Lora Vidović

Vijesti 23. sij 202109:27 0 komentara
N1

Sabor je ovoga tjedna raspisao poziv zainteresiranima za izbor novog pučkog pravobranitelja.

U gotovo osam godina mandata pučke pravobraniteljice Lore Vidović, njezinom se uredu obratilo 40 tisuća građana žaleći se, najčešće, na nedostupnost zdravstvenog sustava, diskriminaciju, povredu radnih odnosa, kršenje njihovih prava zbog starosti, nacionalnosti, spolne orijentacije, siromaštva. Ured pravobraniteljice otvorio je 25 tisuća predmeta i Hrvatskom saboru dao više od 1100 preporuka.

No, koliko je od tih preporuka usvojeno i jesu li prava i slobode građana – nakon mandata Lore Vidović – veća, jača i sigurnija nego li prije? Koja je stvarna moć institucije pravobranitelja u Hrvatskoj? Što građani prepoznaju kao najveću ugrozu svojih prava i koje su skupine građana i danas diskriminirane? Kako se radikalizacija na društvenim mrežama, medijima i političkoj sferi prelama po životima ljudi? Što su najveća postignuća a što neuspjesi njezinog dugog mandata? Na ovo i druga aktualna pitanja u Intervjuu tjedna Točke na tjedan odgovara pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

U Točki na tjedan razgovaramo i o tome zašto država i dalje s čak 25 posto PDV-a oporezuje donacije koje u potresom stradala područja idu preko humanitarnih organizacija? Je li baš nužno da država u uvjetima proglašene katastrofe “zarađuje” na dobroj volji i humanitarnom radu onih koji na terenu obavljaju i dio njezina posla? Gošća TNT-a je upraviteljica Zaklade Solidarna Marina Škrabalo.

I Balkan je dobio svoju novu inačicu #metoo pokreta. Nakon što je u Srbiji glumica Milena Radulović javno prokazala učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje, na FB stranici “NisamTražila” koju su pokrenule sarajevske glumice prelijevaju se stravične priče brojnih žena o seksualnom nasilju i uznemiravanju. Među njima bilo je i objava hrvatskih glumica ali i studentica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu zbog čega je dekanica Franka Perković javno pozvala sve studente i alumnije da prijave seksualne predatore. U svega tri dana, dobila je 20 ak prijava.

O kakvim se prijavama radi i koji su daljnji koraci u suzbijanju seksualnog nasilja na ADU – u Točki na tjedan razgovaramo s dekanicom ADU Frankom Perković.

Inauguracija američkog predsjednika Bidena prošla je bez nereda i sigurnosnih problema kojih su se u SAD-u pribojavali. U svom nastupnom govoru, Biden kao glavni zadatak stavlja pomirenje i ponovno ujedinjenje podijeljene Amerike. Je li dobar put za ostvarenje takvog cilja nastavak opoziva Donalda Trumpa na kojem demokrati inzistiraju i zašto je važan taj proces – za TNT analizira Goran Selanec, ustavni sudac i dobar poznavatelj američkog Ustava i zakonodavstva.

Aktualne događaje tjedna komentiraju i analiziraju Slavica Lukić (Jutarnji list) i Jasmin Klarić (Telegram).

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 sati u programu N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!