Gost TNT-a predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas

Vijesti 19. sij 202415:49 0 komentara
N1

Jedan od glavnih predizbornih aduta HDZ-ove vlade trebala je biti maksima: dižemo plaće svima, a najviše onima koji rade za državu. No ono što je zamišljeno kao predizborni dar, pretvara se u teške pregovore sa sindikatima, a suci i državni odvjetnici mogli bi biti tek prvi u nizu koji najavljuju štrajk. Priča bi mogla završiti značajno većim rastom troškova za plaće zaposlenih u javnom sektoru od onoga koji je vlada prvotno planirala.

Što na to kažu poduzetnici u privatnom sektoru? Kako će rast plaća u državi utjecati na njihovu politiku plaća? Strahuju li od odljeva kadrova u sigurniji i sve bolje plaćeni javni sektor? Može li Hrvatska bez stranih radnika? Kakvu gospodarsku godinu očekuju i kako će na kretanja u gospodarstvu utjecati činjenica da će Hrvatska ove godine imati čak troje izbore?

Gost intervjua tjedna TNT-a je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Stanje i procesi u pravosuđu obilježili su ovaj tjedan na političkoj sceni. Suci i državni odvjetnici najavljuju bijeli štrajk, oporba i novinarske organizacije osuđuju tzv.Lex AP kojim se uvodi puna tajanost kaznenih postupaka sve do suđenja, a traje i izuzetno bitan proces izbora novog glavnog državnog odvjetnika u kojem kao favorit figurira sudac Ivan Turudić. U TNT Dvoboju o svim ovim temama raspravljat će predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP) i predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ).

U TNT Rješenju razgovaramo o suzbijanju femicide i nasilja nad ženama. O konkretnim prijedlozima koje mogu donijeti pomak u sustavu koji ne ulijeva povjerenje zlostavljanim ženama razgovarat će Neva Tolle (Autonomna ženska kuća Zagreb), aktivistica Lana Bobić i Anita Matijević (MUP).

Europski parlament ovoga je tjedna velikom većinom glasova donio zakon predlagateljice Biljane Borzan kojim se zabranjuju ugrađeni kvarovi, uvode oznake trajanja uređaja te se povećavaju mogućnosti popravka.

Zašto novi akt znači trostruku pobjedu za europske građane, eurozastupnica socijalista Biljana Borzan u našoj rubrici Europa bira, koju realiziramo u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj – objasnit će u razgovoru s kolegicom Milom Moralić.

Aktualne političke događaje tjedna za TNT komentiraju Ivanka Toma (Jutarnji list) i Vanja Moskaljov (Tportal).

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 sati samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!