Gosti Točke na tjedan Zlata Đurđević i Ivo Pejaković

Vijesti 25. svi 202416:40 0 komentara
N1

Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u ponedjeljak preuzima upravljanje Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske. Kakve su njegove ovlasti? Može li i kako utjecati na neke od najvažnijih postupaka u tijeku, poput Agrokora, slučaja Rimac ili Plenkovićevih ministara? Kakvu suradnju s Europskim tužiteljstvom možemo očekivati i koji su najveći izazovi pred novim glavnim državnim odvjetnikom?

O tim pitanjima, ali i pokušaju javne obrane putem intervjua bivšeg ministra obrane Marija Banožića za Točku na tjedan govori profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević.

UN-ova rezolucija o Srebrenici digla je na noge Srbiju i uzburkala duhove u regiji. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić tvrdi kako će se ovom rezolucijom otvoriti Pandorina kutija te će uslijediti deseci sličnih rezolucija. Vlasti u Crnoj Gori, iako su poduprli nacrt Rezolucije o Srebrenici, već su u parlamentarnu proceduru uputili Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, koja je izazvala žestoki odgovor hrvatskih vlasti. U ovakvom trenutku ravnatelj Javne ustanove spomen-područje Jasenovac Ivo Pejaković podnosi ostavku nakon što je na platformi CroFacta povjesničar Vladimir Geiger dokazao kako su navodi u jednom tekstu na web stranici JUSP Jasenovac – netočni. Radi se o navodima vezanim uz sastanak ustaških i njemačkih nacističkih vlasti, a netočne tvrdnje odnose se na na spominjanje sintagme “konačno rješenje” te tvrdnje da je rješavanje “srpskog pitanja” dogovoreno “masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjem na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore”.
O pozadini ostavke i ponovo aktualiziranim podjelama oko pitanja je li u logoru Jasenovac, osim holokausta nad Židovima i genocida nad Romima, počinjen i genocid nad Srbima za Točku na tjedan govori bivši ravnatelj JUSP Jasenovac – Ivo Pejaković.

Više međunarodnih novinarskih udruženja među kojima je i Europska federacija novinara, PEN, SafeJournalists i Media Fredom Rapid Response osudili su ovotjedne prijetnje smrću urednicima tjednika Nacional, ali posredno i drugim urednicima medija “osovine zla”. Sintagmu je u engleskom izvorniku “axis of evil” inaugurirao tijekom kampanje za parlamentarne izbore predsjendik HDZ-a i ponovni predsjednik Vlade Andrej Plenković govoreći na zatvorenom stranačkom skupu o medijima Nacional, N1, Index, Telegram i 24 sata, ali je netko audio snimku njegovog govora pustio u javnost. Koliko su ozbiljne ove prijetnje i kakvo je stanje Ustavom zajamčenom slobodom medija? Stvara li se antinovinarska histerija u našem društvu, ali i šire, kakve posljedice to ima po demokraciju? O ovim pitanjima raspravljamo u TNT-u s glavnim urednikom Nacionala Berislavom Jelinićem, glavnom urednicom Telegrama Jelenom Valentić i glavnim urednikom 24sata Ivanom Bučom.

Na ovotjednoj debati glavnih kandidata europskih stranka pred izbore za Europski parlament priliku da postavi pitanje čelnicima EU imao je i Zadranin Patrik Puljić. “Što se može još učiniti na europskoj razini da se pomogne bolesnim migrantima”, pitao je Puljić u četvrtak. S ovim nogometnim trenerom i predsjednikom Društva oboljelih od multiple skleroze u Zadarskoj županiji razgovarao je za Točku na tjedan Domagoj Novokmet.

Aktualne političke događaje za TNT komentiraju novinarke Jasmina Popović i Petra Maretić Žonja (Večernji list).

Točka na tjedan s Natašom Božić, nedjeljom od 9 do 12 sati samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!