Gotovo četiri godine od potresa nisu mogli do srušenog doma. Ministar: “Sad barem možete do svoje kuće”

Vijesti 28. stu 202307:16 0 komentara

Prošlo je gotovo četiri godine od potresa, a u Krapinsko-zagorskoj županiji obnovljena je i sagrađena tek jedna zamjenska obiteljska kuća. Pomaka teško ima u gradnji kuća jer neke oštećene još nisu ni srušene. Preostalo je ih je osam, a 17 je izbrisano s lica zemlje. Radovima je danas na terenu osim ministra graditeljstva Branka Bačića svjedočio je i novi ministar obrane Ivan Anušić.

Tri godine i osam mjeseci tražilo se rješenje kako srušiti potresom oštećenu kuću gospođe Nade Škvorčec do koje bageri nisu mogli zbog potoka.

“Je li sve traje dugo, predugo? Da, ne možemo si pomoći. Mi smo premali”, kaže gospođa Nada.

Ministar Anušić joj pak odgovara: “Sad možete barem doći do kuće svoje”. Na što gospođa Nada samo jaukne.

Vojska je izgradila most u svega tri dana. A radovima su došla svjedočiti čak dva potpredsjednika Vlade. “Naša inženjerska pukovnija je odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost da bude na raspolaganju”, rekao je Anušić.

“Ovim postupkom pokazujemo koliko je Vladi RH važno obnoviti sve obiteljske kuće i na zagrebačkom i petrinjskom području i zbog toga baš sam zadovoljan”, dodao je Bačić.

Skoro četiri godine nakon potresa u Krapinsko-zagorskoj županiji tako se još ruše kuće. Preostalo je ih je osam, a 17 je izbrisano s lica zemlje. Uskoro će tako biti i s kućom sa žutom naljepnicom obitelji Osredečki iz Đurmanca koja je toliko vremena nakon potresa ušla u privremeni smještaj od 25 kvadrata – prvu od 140 energetskih mobilnih kuća.

“Teško, stresno. Kad je išla noć mene je srce lupalo, u strah sam bila, ali jesmo izgurali smo i dočekali ovaj dan”, kaže Ruža Osredečki.

“Tu bude puno lakše za sad privremeno dok kuću ne sruše makar srce mi lupa jer sam toliko novaca uložio, a ide na rušenje, ali kad sam vidio kako bude prizemnica nova, pa mi bude lakše”, dodao je Marino Osredečki.

Unatoč tome što je obnovljeno 156 objekata za 122 milijuna eura završetku obnove teško se nazire kraj. Jer u Krapinsko-zagorskoj županiji sagrađena je tek jedna zamjenska obiteljska kuća.

Peteročlana obitelj Božić od države je dobila 86 tisuća eura za izgradnju zamjenske obiteljske kuće uz to morali su dići još dva kredita kako bi ova kuća danas izgledala ovako.

“Kad me pitate zašto tek danas određene radove izvodimo, izvodimo ih iz razloga što smo poništavali natječaje, što nismo mogli prihvatiti cijene koje su preskupe i koje značajno nadilaze projektantske cijene i to je jedan od razloga zašto kasnimo”, kazao je Bačić.

Do ožujka 2024. na zagorskom području ministar Bačić obećava izgradnju još 6 zamjenskih kuća. SDP-ov župan Željko Kolar ima razumijevanja, ali kaže da nakon što je prošla utrka za fond solidarnost obnova mora dobiti zamah.

“I sada tog opravdanja više nema tako da ja očekujem i tražim, apeliram, molim da srušimo ostatak kuća u prvoj polovici slijedeće godine i da pripremimo svu dokumentacije krenemo raditi i sve ostale zamjenske kuće”, rekao je Kolar.

Bolju perspektivu sanja i puno obitelj na Banovini i zagrebačkom području jer ove blagdane, četvrte zaredom, ovi ljudi neće dočekati u toplini vlastitog doma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!