“Govori se da ćemo dobiti pomoć od Europe, a to nije ni 10% onog što nam treba”

Vijesti 04. velj 202110:13 > 12:09 0 komentara
N1

Ekonomski stručnjak, Ljubo Jurčić, gostovao je u Novom danu i komentirao razmjere krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, kao i prosvjed ugostitelja.

Na početku same korone, moj je prijedlog bio da Vlada procijeni potencijalne ekonomske štete. Analize su pokazivale najesen da će štete za ekonomije kao što je hrvatska iznositi od 10 do 15 BDP-a, a to bi u Hrvatskoj bilo oko 50 milijardi kuna. Pametne zemlje odrede u proračunu u javnom dugu da će osigurati 50 milijardi kuna za štete od pandemije i tako se kompenziraju štete gostiteljima, koji su najpogođeniji, rekao je Jurčić.

Javni dug uopće nije bitan, u svijetu novac dolazi od nikuda da se spasi gospodarstvo i da se spasi društvo. Tu Hrvatska tapka u mjestu, jer ljudi osjećaju da ne dobivaju kompenzaciju za ono što bi trebali dobiti, rekao je Jurčić.

Istaknuo je da će covid biti poguban za gospodarstvo 2020. i 2021. te da će iznositi oko 15 posto BDP-a. “Nešto će se isplatiti iz proračuna pa će porasti deficit i javni dug. Strukture ekonomije u kojoj dominantno utječu usluge, najviše će pasti”, rekao je Jurčić.

Kritizirao je i odnos Vlade.

“Zaključak svih mjera je da ćemo dobiti pomoć od Europe. Europa je super, ali to nije ni 10 posto onoga što Hrvatskoj treba. 90 posto onoga što treba napraviti nalazi se u Vladi, ali ja u njihovoj komunikaciji ne vidim nešto konkretno”, kazao je ekonomski stručnjak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!