Grad u Hrvatskoj osigurao besplatni prijevoz onkoloških bolesnika

Vijesti 06. svi 202308:33 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj koji je u suradnji s gradskim prijevoznikom Autotrolejom i riječkim Kliničkim bolničkim centrom (KBC) pokrenuo uslugu besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika.

U prvoj fazi pilot-projekta besplatan prijevoz početkom travnja omogućen je onkološkim bolesnicima koji su dolazili na terapiju u Dnevnu bolnicu Klinike za radioterapiju I onkologiju riječkoga KBC-a.

Od 2. svibnja besplatan prijevoz osiguran je za pacijente na radioterapiji, tj. zračenju.

Kako je za Hinu istaknuo zamjenik riječkoga gradonačelnika Goran Palčevski, u Gradu Rijeci postali su svjesni da pacijenti koji dolaze na onkološku terapiju i radioterapiju u sklopu liječenja i dijagnostike imaju velike probleme vezane uz prijevoz i parkiranje. S druge strane, dodao je, željeli su smanjiti priljev vozila u krug KBC-a jer je ionako promet unutar bolnice otežan.

Istaknuo je da je taj projekt primjer dobre suradnje političkih stranaka jer je inicijativa pokrenuta na jednom od razgovora s političkom platformom Možemo!

“Uvidjeli smo da postoji potreba za prijevozom pacijenata s Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka. Kako je Komunalno društvo Autotrolej već angažirano na prijevozu osoba s invaliditetom, odlučili smo proširiti suradnju s njima na prijevozu pacijenata za kemoterapiju prijepodne, u prvoj fazi”, rekao je Palčevski.

U svibnju je usluga proširena na pacijente na radioterapiji, a u lipnju se planira uključiti i pacijente Dnevne bolnice za hematologiju i onkologiju pri Klinici za internu medicinu te osigurati prijevoz od 8 do 20 sati, dodao je.

Organizacijski i logistički je postupak zahtjevan zbog različitog trajanja terapija i oporavka pacijenata te nužnosti prijevoza u različite dijelove grada, no sustav djeluje sve bolje, rekao je Palčevski.

Prijevoz kombijem i osobnim automobilom, prijava 24 sata prije

Goran Palčevski istaknuo je na aktualnom satu posljednje sjednice riječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o tijeku toga pilot-projekta, kako je ponosan što je Grad Rijeka prvi u Hrvatskoj uveo takvu uslugu. U prvoj fazi prevezeno je dvadesetak pacijenata, a za prvi tjedan svibnja već je predbilježeno osmero pacijenata za radioterapiju u sklopu širenja projekta, rekao je, dodajući kako uvijek na početku bude manje prijava, ali očekuju veći interes tijekom provedbe pilot-projekta.

Prema podatcima Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, na dan po smjeni na onkološku terapiju dolazi između 55 i 60 pacijenata s područja Rijeke. Palčevski je tijekom predstavljanja toga pilot-projekta istaknuo da je prijevoz od kuće na terapiju i natrag nepremostiv problem za neke pacijente pa oni zbog toga odustaju od terapije, koja je ionako vrlo zahtjevna.

Pacijenti se za besplatni prijevoz naručuju preko koordinatora za naručivanje te klinike, a preporučuje se da se prijave 24 sata prije. Autotrolej zasad prevozi pacijente vrlo udobnim kombijem i osobnim automobilom.

Grad Rijeka osigurao je za taj projekt preko Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u gradskom proračunu za 2023. godinu 65 tisuća eura.

Klinički bolnički centar Rijeka, odgovarajući na pitanje o ocjeni dosadašnje provedbe projekta, ističe da potiče svaku aktivnost i udruga i šire regionalne zajednice u svim aspektima poboljšanja kvalitete života svojih pacijenata. “Tako je i s projektom organiziranog besplatnog prijevoza pacijenata na liječenje. Zadovoljni smo kako su se do sada provodili takvi projekti i otvoreni smo inicijativama te širenju suradnje sa svim partnerima koji se kao nositelji realizacije angažiraju na spomenutim, ali i drugim projektima”, zaključuje riječki KBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!