“Građanski odgoj je tema koju je lakše zaobići nego oko nje zauzeti jasan stav”

Vijesti 09. pro 202218:16 0 komentara
N1

U Newsroomu N1 televizije gostovali su Monika Pažur i Dražen Hoffman koji su govorili o građanskom odgoju.

“U Hrvatskoj – iako se u nekoliko faza u posljednjih 20-ak godina nastojalo uvesti građanski odgoj i obrazovanje, da se sustavno i kontinuirano provodi u školama na nacionalnoj razini – nekako nedostaje političke volje da se to zaista odluči. Trenutno se to provodi kao međupredmetna tema”, rekla je Monika Pažur, autorica Komparativne analize institucionalizacije građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj koju je izdao Gong.

VEZANA VIJEST

“Zapravo su lokalne zajednice krenule tragati za najboljim rješenjima i provode to kao izvannastavnu aktivnost”, kaže Pažur.

Na pitanje zašto politika pruža otpor za uvođenje građanskog odgoja, Dražen Hoffman kaže da je to zato što građanski odgoj kao tema ima svoju političku cijenu i zahtjeva da se prema njoj jasno odredite kao politička opcija.

“Za razliku od brojnih drugih dijelova obrazovne politike ona ima vrijednosnu dimenziju, daleko od toga da oni nije politički prijeporna, ali ta vrijednosna dimenzija je ona demokratska. Odnosno određenje prema tome da mladi trebaju učiti kako postati informirani, aktivni, dogovorni građani i građanke”, rekao je Hoffman i dodao kako je najveći razlog zašto to građanski odgoj nije uveden na nacionalnoj razini je politička volja.

VEZANA VIJEST

“Puno je tu kalkulacija, političke trgovine, onoga što bi se biračkom tijelu dopalo, što ne bi, ali na temelju još jedne pretpostavke rekao bi da mnogima to nije važno. Puno je gorućih tema i puno je toga u obrazovnoj politici koja je postala mobilizacijski važna posljednjih 6-7 godina i građanski odgoj i obrazovanje je tema koju je lakše zaobići ili deklarativno pokriti, odati joj priznanje nego zauzeti jasan stav, odrediti resurse i podršku za provoditelje”, rekao je Hoffman.

Autorica analize institucionalizacije građanskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj i Njemačkoj rekla je kako sve ove države uvele građanski odgoj prije više desetljeća.

“U Njemačkoj je ustavom kao nekakvi penali, kao odgovor nakon Drugog svjetskog rata, propisano da zaista trebaju kontinuirano svoje učenike poučavati o ljudskim pravima, uvažavanje dostojanstvu drugih osoba i demokraciji”, kaže Monika Pažur.

Pažur kaže kako je najteže provoditi nešto međupredmetno.

“Vi morate sve učitelje i nastavnike toliko dobro osnažiti za tu temu da oni uz sadržaj kojeg inače moraju poučavati u svom nastavnom planu i programu još moraju povezivati to s građanskim odgojem i obrazovanjem”, objašnjava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!