Gradi se prva fuzijska nuklearka u EU-u, hrvatski fizičari imaju važnu ulogu

Vijesti 14. lip 202309:05 0 komentara
Jose Jordan / AFP

Projektni tim hrvatskog konzorcija DONES.HR razgovarao je u Granadi sa španjolskim kolegama o komponentama koje će Hrvatska proizvesti i izvesti u postrojenje na jugu Španjolske u kojem će se testirati materijali potrebni za gradnju fuzijske nuklearne elektrane.

Testno postrojenje nazvano IFMIF-DONES košta ukupno 707 milijuna eura, a Hrvatska će u tome sudjelovati s pet posto u obliku isporuke proizvoda tolike vrijednosti.

Hrvatska delegacija je nedavno boravila u Španjolskoj, koja sa 50 posto novca financira projekt.

“Tijekom tri radna dana sudionici su zajedno radili na pripremi tehničke specifikacije komponenti IFMIF-DONES-a koje će biti isporučene iz Hrvatske”, priopćio je u utorak španjolski konzorcij IFMIF-DONES iz Granade. Dvije delegacije sastat će se opet videovezom 11. i 12. srpnja.

Testno postrojenje je potrebno kako bi fizičari u njemu ispitali materijale od kojih će biti izgrađena buduća fuzijska nuklearna elektrana.

Europska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

Materijali za njenu gradnju će se ispitivati u španjolskom mjestu Escuzar, udaljenom 20 kilometara od grada Granade.

“Detaljno smo pretresli doprinos Hrvatske ovom projektu”, rekao je Hini fizičar Tonči Tadić, prvi čovjek hrvatskog dijela projekta.

Hrvatska bi do kraja 2026. godine trebala isporučiti u Escuzar dvije posebne dizalice velike nosivosti i velike preciznosti. Jedna služi za dizanje masivnih betonskih poklopaca, a druga za zamjenu uzoraka i remont.

Do kraja 2029. bi pak trebala isporučiti sekundarni i tercijarni izmjenjivač topline ulja i vode snage 10 megavata. On služi za hlađenje litija. Također će isporučiti i četiri posebno dizajnirana modula.

Te komponente bi trebale proizvesti i transportirati kompanije u Hrvatskoj, a za dizajn i nadzor bit će zaduženi Institut Ruđer Bošković iz Zagreba, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Institut za fiziku.

Novac za izgradnju komponenti Hrvatska će nastojati povući iz fondova Europske unije

U ožujku su Španjolska i Hrvatska, koje drže 55 postotni udio u projektu, formirale zajedničku upravu. Vjeruju da će Europska zajednica za atomsku energiju (EUROATOM) ući sa 20 posto, a ostatak uložiti Japan ili neke od 13 zemalja EU-a koje su prije tri mjeseca sudjelovale na sastanku u Granadi.

“Japan je pokazao veliki interes pa je izgledno da nam postane partner, a također i Slovenija”, rekao je Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!