Gradonačelnik Krka: Zašto je decentralizacija nužna za bolji život građana

Vijesti 06. tra 202412:09 0 komentara

Gradonačelnik Krka i predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je gostovao u Novom danu. S našom Mašenkom Vukadinović je razgovarao o tome zašto je decentralizacija nužna za razvoj Primorsko-goranske i Istarske županije.

“I Istra i Kvarner i Primorsko-goranska županija ostvaruju više fiskalnog priohoda nego što se na tom području troši. Negdje je po procjeni oko 200 milijuna eura više ostvarenog novca na godišnjoj razini nego što se ulaže u područje. Tom ključnom riječju, decentralizacijom, bismo mogli na našem području ostvariti puno više i ostvariti građanima bolje uvjete za život i rad”, kazao je Vasilić.

Upitan što bi to promijenilo, Vasilić je objasnio: “Regionalne stranke se zalažu za potpunu decentralizaciju, uz to i dekoncentraciju i deregionalizaciju. Kada govorimo o dekoncentraciji, onda ocjenjujemo da nije nužno da sva državna ministarstva, fondovi, agencije i uprave imaju sjedište u Zagrebu – mogu se dekoncentrirati po drugim gradovima i općinama. Kada govorimo o deregionalizaciji, onda govorimo da se na regionalnoj razini mogu obavljati svi poslovi državne administracije osim poslova vanjske politike, monetarne politike i obrane. I kad govorimo o decentralizaciji, onda ocjenjujemo da se svi ti poslovi po modelu supsidijarnosti mogu odraditi na prostoru koji je bliži građanima.”

“Građani poznaju ljude koji taj posao rade, u dnevnom su kontaktu, ukazuju na probleme, ispravljaju probleme u hodu i svi ti postupci su učinkovitiji i brži”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!