Gradska skupština: Solarne panele dobiva 10 zagrebačkih objekata

Vijesti 28. lis 202120:25 0 komentara
solarna elektrana, solarni paneli, solarna energija, fotonaponski paneli, fotonaponske ćelije,
Unsplash / Ilustracija

Zahvaljujući programu Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama, koji je u četvrtak jednoglasno prihvatila Gradska skupština, 10 zagrebačkih objekata dobit će solarne panele.

Riječ je o prijedlogu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je najavio da će se prvo postaviti solarni paneli na tri objekta u vlasništvu Holdinga i sedam objekata u vlasništvu Grada, a tu je riječ o bazenima Svetice, Utrine i Jelkovec, Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan”, Domu za starije osobe Trešnjevka 1 i Trešnjevka 2 te dječjem vrtiću Trnsko.

To je, rekao je gradonačelnik, samo početak solarizacije javnih zgrada, a htjeli bismo pomoći i građanima privatnih višestambenih zgrada da svoje krovove pretvore u sunčane.

Programom će se omogućiti koordinirana priprema i izgradnja integriranih sunčanih elektrana na krovovima postojećih zgrada sa konačnom svrhom osiguranja električne energije iz obnovljivih izvora. Njihovom izgradnjom omogućit će se smanjenje režijskih troškova, stvaranje preduvjeta za dekarbonizaciju zgrada, ostvarenje energetskih i klimatskih ciljeva, kao i smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Kroz novoformirani Solarni info centar Grada Zagreba pružat će se jedinstvena usluga informiranja zainteresiranih, što uključuje tehničko, pravno i financijsko savjetovanje vlasnika javnih i privatnih zgrada te poduzetnika. Novčana sredstva za provedbu programa planirat će se u prijedlogu gradskog proračuna za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024.

Program se sastoji od analize izvodljivosti i provedbi izgradnje sunčanih elektrana na krovovima škola, bolnica, domova zdravlja i drugog po tzv. HROTE modelu zajamčene otkupne cijene električne energije te tzv. PPA modelu ugovorne prodaje energije uz uključivanje građana u financiranje elektrana.

Za operativnu provedbu i upravljanje programom, Grad Zagreb zadužio je gradsko upravno tijelo nadležno za gospodarski razvoj i Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). U pripremi dijela aktivnosti programa, koristit će se sredstva projekta „PVMax“ kojeg REGEA provodi od 1. srpnja, a ostala potrebna sredstva za provedbu programa osigurat će se u proračunu Grada Zagreba, uz korištenje svih dostupnih EU izvora financiranja.

Na sjednici Gradske skupštine zastupnici su prihvatili i prijedlog odluke gradonačelnika Tomaševića o prihvaćanju Deklaracije Saveza gradonačelnika za Europski zeleni plan (Mayors Alliance for the European Green Deal) kojom se izražava spremnost za ujedinjavanje snaga u postizanju ciljeva Europske unije o klimatskoj neutralnosti do 2050. i održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030., kako je predviđeno Europskim zelenim planom, koja je sastavni dio te odluke.

Također, gradski zastupnici prihvatili su prijedlog gradonačelnika Tomaševića o otkazu Sporazuma o suradnji između gradova Zagreba, Osijeka i Dubrovnika te Udruge za podršku i poticanje zajedništva “Hrvatska pomaže”, nakon što je ove godine Grad Zagreb toj udruzi platio 200.000 kuna.

Budući da će Grad Zagreb, radi svrsishodnosti i ekonomičnosti proračunske potrošnje, u proračunu osigurati sredstva za financiranje projekata i programa udruga putem javnih natječaja, gradonačelnik Tomašević predložio je otkaz tog Sporazuma, što su gradski zastupnici prihvatili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!