Granić: Predsjednik izlazi iz uobičajenih ovlasti, to nije dobro

Vijesti 11. svi 202112:15 > 12:44 1 komentar
mate granić
N1

Posebni savjetnik za vanjsku politiku hrvatskoga premijera i bivši ministar vanjskih poslova, Mate Granić, u N1 Studiju uživo komentirao je među ostalim odnos predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika države Zorana Milanovića.

Govoreći o odnosu predsjednika države i Vlade Mate Granić je rekao: “Vanjska politika u demokratskoj državi može biti samo jedinstvena, kao i diplomacija, a provođenje vanjske politike je provođenje državne politike, tako da bi trebalo biti više dijaloga, ali i da se predsjednik države više bavi vanjskom, nego unutarnjom politikom. I što se tiče izbora veleposlanika, predsjednik uvijek ima pravo dati svoj prijedlog i da se najbolji nađe, a nije dobro razgovarati o kvotama jer to nije dobar put.”

VEZANE VIJESTI

Na pitanje vidi li način kako bi se oni mogli dogovoriti, Granić odgovara: “To je interes države, ali ova retorika da predsjednik izlazi iz uobičajenih ovlasti i posla predsjednika, nije dobra. Bio bih sretniji da razgovaraju o vojsci, vanjskoj politici i koordinaciji svih vlasti u državi. Vjerujem da će vrijeme uputiti u tom smislu.”

“Nisam sretan u svakom slučaju radi ovoga. On je imao osobni stil, ali ovo nije dobro ni za njega ni za državu”, dodao je komentirajući Milanovićev stil, a osvrnuo se i na njegovu izjavu da je Gordan Grlić Radman u ministarstvu vanjskih poslova bio zadužen za toaleni papir.

“U Ministarstvu vanjskih poslova svatko je imao svoju šansu, tko je vrijedio. Nije se gledalo je li netko lijevi, desni, centar, svatko je imao šansu. Premijer Plenković i Kolinda Grabar Kitarović su bili najmlađi šefovi odjela. Imao je odličnu karijeru i Milanović, a Andrej je bio i moj najmlađi savjetnik. Ministar Grlić Radman došao je na poziv predsjednika Tuđmana, bio je nakon toga i moj poslovni tajnik, pa u uredu za izbjeglice, imao je odličnu karijeru. Imao je važnu funkciju u ministarstvu koju je odlično obavljao”, objasnio je Granić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare