Grbin: Plenković će sutra pokazati je li hrabar čovjek ili kukavica

Vijesti 17. lis 202214:59 0 komentara
N1/ILUSTRACIJA

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je, dan uoči sjednice Antikorupcijskog vijeća pred koje su pozvani i premijer Andrej Plenković i bivši ministar Tomislav Ćorić, ocijenio da će premijer pokazati je li hrabar ili kukavica, ovisno hoće li se odazvati na tu sjednicu.

“Antikorupcijsko vijeće je radno tijelo Sabora i u parlamentarnoj demokraciji Vlada odgovara parlamentu, dolaziš na saborska tijela i odgovaraš na pitanja. To činiš ako imaš hrabrosti, ako si kukavica, to nećeš napraviti. Zato će Andrej Plenković sutra u 11 sati pokazati je li hrabar čovjek ili kukavica”, izjavio je Grbin u Saboru.

“Činjenica je da u Sabor dolazi sutra u podne pokazuje da mu vrijeme nije problem, da bi mogao biti tu ako bude htio. Ako ne želi i nema hrabrosti, neće doći i neće se suočiti sa svim pitanjima na koja bi bilo normalno da odgovori”, rekao je Grbin.

“Ključno pitanje je kako je moguće da iz nacionalne naftne kompanije dođe, preko člana HDZ-a na račun firme Plenkovićevog prijatelja, preko milijardu kuna. Morao bi odgovoriti je li za to znao i što je napravio kao predsjednik Vlade da se takve stvari ne događaju”.

VEZANA VIJEST

Grbin smatra da Plenković bježi od tih pitanja jer je to “očito vrh sante leda koju su nam stvorili HDZ-ovci”.

Traži da se o toj tematici osnuje istražno povjerenstvo a problem korupcije na slučaju Ine dovest će do toga da će svi građani plaćati skuplje gorivo, režije i teže živjeti.

Premijer bježi od tih pitanja jer nema odgovore a sustav upravljanja hrvatskom naftom i plinom sveden je na to da ne ide u korist građana nego u korist pojedinaca koji su povezani sa strankom na vlasti, poručio je Grbin.

Sandri Benčić (Zeleno-lijevi blok) nije iznenađujuće što se premijer sutra neće pojaviti na Antikorupcijskom vijeću jer su premijer, cijela Vlada i HDZ pokazali da im je cilj zakopati aferu Ina, ne razgovarati o tome u Saboru i na istražnom povjerenstvu kako bi se utvrdila eventualna politička odgovornost.

“Oni od toga bježe i kao nojevi zabijaju glavu u pijesak. Napravili su sve što su mogli, bilo putem medija, različitih spinova, korištenjem ozbiljnog sigurnosnog diskursa za opanjkavanje opozicije samo zato da bi aferu Ina pokušali ad acta i da se o tome u javnosti više ne govori”, kazala je.

Netko je, ističe, ovdje politički odgovoran i to treba utvrditi, a javna saslušanja i istražna povjerenstva u svim parlamentima diljem svijeta služe da se utvrdi je li bilo političke odgovornosti premijera, Vlade ili bilo kojeg dužnosnika u bio kojoj aferi koja je ispala negativna za Hrvatsku, što afera Ina za Hrvatsku svakako jest, i u političkom i u fiskalnom smislu.

Bježanje od toga je negiranje realnosti, a realnost je da, ako premijer i Vlada smatraju da nisu odgovorni, jedini način da to dokažu je da imaju otvorenu parlamentarnu raspravu i da podrže naš zahtjeva za istražnim povjerenstvom oko Ine, zaključila je Benčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!