Grbin: Skandalozno je da se o DORH-u raspravlja samo ako oporba skupi potpise

Vijesti 02. velj 202314:08 0 komentara
N1

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin skandaloznim je u četvrtak ocijenio da izvješća DORH-a u Sabor dolaze samo ako oporba skupi potpise za raspravu o funkcioniranju tog tijela, što će se dogoditi u utorak na Odboru za pravosuđe te na Antikorupcijskom vijeću.

“Skandalozno je da svake godine izvješća DORH-a dolaze na dnevni red Sabora isključivo ako oporba za to prikupi potpise, što pokazuje odnos države prema DORH-u i strah od svega onoga što ćemo državnu odvjetnicu pitati”, rekao je Grbin.

Najavio je da će sljedeći tjedan glavna državna odvjetnica morati dolaziti u Sabor nekoliko puta, prvo na Odbor za pravosuđe, a onda i na plenarnu sjednicu gdje će se razgovarati o tome kako DORH funkcionira.

Odbor za pravosuđe bavit će se Izvješćem glavne državne odvjetnice za 2021. na sjednici zakazanoj za utorak u 10,30 sati, ali prije toga će se na istu temu okupiti Antikorupcijsko vijeće, koje je još prije dva mjeseca na sjednicu pozvalo Zlatu Hrvoj Šipek, ali se nije odazvala.

Grbin je ustvrdio i da je afera Žalac završila u ladici vjerojatno zato što se se u njoj pojavili inicijali AP.

DORH je u tom trenutku u barem dva slučaja pokazao da postupa isključivo onda kada informacije postanu dostupne čitavoj hrvatskoj javnosti, što je loše jer pokazuje da u Hrvatskoj ne postoji pravna sigurnost, ocijenio je.

Vezano uz aferu “sms” Grbin je rekao kako su jučer utvrdili da barem jedan od aktera, a riječ je o glasnogovorniku premijera, nije govorio istinu o tome kakav su učinak imale njegove poruke na zapošljavanje u Hrvatskim šumama.

Čelnik SDP-a smatra da se tu očito radilo o ustaljenoj praksi, i ne samo za dobivanje radnih mjesta nego i za poslove, što pokazuje do koje mjere su gospoda iz HDZ-a zaključila da je država njihova i samo njihova.

Upitan je li vrijeme za izbore, iako koalicijski partneri u većini tvrde da je ona stabilna dok se ne utvrde činjenice, Grbin je odgovorio da su partneri HDZ-a prije godinu dana tvrdili da podržavaju Vladu dok se ne utvrde činjenice u slučaju Horvat i da je trenutak kada je više neće podržavati pokretanje istrage protiv pojedinih ministara.

“To se dogodilo, a vladajuća koalicija je ostala. Vrijeme za prijevremene izbore je bilo prije godinu dana, ali ono je i danas, bit će sutra, sve dok se izbori ne dogode. One koji podržavaju vladajuće do izbora pitam je li vam važniji interes Republike Hrvatske i njenih građana ili samo vaš interes da ostanete u Saboru jer ćete ga nakon izbora vidjeti samo na televiziji”, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!