Grlić Radman: EU želi promicati mir, stabilnost i sigurnost

Vijesti 09. svi 202116:10 0 komentara
Gordan Grlić Radman
Marko Lukunic/PIXSELL

Europska unija, koja se nalazi na geopolitičkom prostoru punom izazova, želi prenijeti svoja iskustva i znanja kada su u pitanju mir, stabilnost i sigurnost, izjavio je u nedjelju u povodu Dana Europe ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Danas gledamo Europsku uniju u geopolitičkom prostoru punom izazova, Uniju koja želi prenijeti vlastita iskustva, promicati vlastita znanja kada su u pitanju mir, stabilnost i sigurnost. To nema alternativu”, rekao je šef diplomacije nakon što je u Francuskom paviljonu razgledao izložbu “Faces of Europe”.

Na izložbi njemačkog fotografa Carstena Sandera, koji je kamperom prešao cijelu Europsku uniju i zabilježio 1000 lica, različitih nacionalnosti, dobi, statusa, i naglasio zajednički nazivnik – vrijednosti mira, integracije i jednakosti, okupili su se i veleposlanici Njemačke, Portugala i Slovenije, triju predsjedateljica Vijeća EU-a

“Sjećamo se vizionara, utemeljitelja EU-a, u vrijeme Schumanove deklaracije, kada je osnovana Europska zajednica za ugljen i čelik koja je vizionarski anticipirala sva buduća integracijska događanja koja su bila utemeljena na miru, stabilnosti, vladavini prava, nakon teškog, mračnog razdoblja fašizma i nacizma te suprotstavljanju totalitarnom režimu komunizma, rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je, nastavio je, prije 30 godina uspjela izvijevati svoju slobodu i već tada su hrvatske težnje bile članstvo u Europskoj uniji i NATO-u.

“Čast je danas biti u europskoj obitelji, klubu koji promiče vrijednosti multilateralizma, mira, socijalne pravednosti i gospodarskog razvitka “, rekao je Grlić Radman.

Najavljujući raspravu o zapadnom Balkanu na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove, Grlić Radman je ponovio stajalište Hrvatske da “šest zemalja regije zasužuju europsku perspektivu”.

Slovenski veleposlanik Vojislav Šuc je kazao da nam “demokracija i ljudska prava koja uživamo nisu dana, već da su se Europljani za njih izborili”.

“Te vrijednosti danas moramo braniti možda više no ikad. Ovdje, unutar Europske unije, ali i u svijetu”, poručio je slovenski veleposlanik.

Danom Europe, koji se održava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi i obilježava godišnjica povijesne “Schumanove deklaracije”.

Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi ujedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je malo manje od godinu dana poslije.

Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!