Grlić Radman nazvao Putina ratnim zločincem: Netko je naredio bombardiranje!

Vijesti 26. ožu 202218:24 > 19:58
Izvor: N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Dnevniku N1 televizije komentirao je rusku invaziju na Ukrajinu.

Kaže da će američki predsjednik Joe Biden završiti europske posjete s osjećajem jedinstva i osudom ruske agresije na Ukrajinu.

“Svi smo zgroženi takvom situacijom, toma gresijom u 21. stoljeću koja je nezamisliva u demokratskom svijetu”, rekao je ministar.

Grlić Radman izjavio je u srijedu da je Vladimir Putin ratni zločinac, a i dalje ostaje pri toj ocjeni. Putina su i drugi dužnosnici nazvali ratnim zločincem.

“Postoji zapovjedna odgovornost”

“Biden nije jedini, Blinken mu se pridružio, i Johnson. I Borrell je kazao isto. Ono što se dogodilo u Mariupolju je ratni zločin. Postoji zapovjedna odgovornost, netko je naredio bombardiranje, ubijanje civila”, rekao je Grlić Radman i dodao:

VEZANA VIJEST

“Ovo što se događa u Ukrajini je jedna velika humanitarna katastrofa, povreda ljudskih prava, čovječanstva. Tko sebi može uzeti za pravo ubijati civile, nevine žrtve, a među njima je puno žena, djece i starijih osoba. Imamo sada i izbjegličku krizu, gotovo četiri milijuna Ukrajinaca napustilo je Ukrajinu.”

Ministar se osvrnuo i na sankcije, navodeći da je cilj sankcijama “oslabiti utjecaj Putinovog režima i stvoriti tehnološku neovisnost EU i NATO saveza”.

“Putinov režim mora osjetiti jedinstvo i snagu zapadnih demoktratskih država”, poručio je Grlić Radman.

Istaknuo je da Hrvatska prati situaciju, pa se osvrnuo i na stanje u BiH.

“Mi smatramo da je bitno imati snažnu BiH, koja ima dva entiteta i tri konstitutivna naroda, da se inzistiranjem na tome dogodi i nužna promjena izbornog zakona koja bi eliminirala sve oblike diskriminacije i nejednakosti”, rekao je Grlić Radman.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar