Grlić Radman o sukobu interesa: Griješiti je ljudski, nemam zašto snositi odgovornost

Vijesti 14. ruj 202317:35 > 17:56 4 komentara
N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se javnosti povodom sukoba interesa u kojem se našao zbog propusta u imovinskoj kartici.

Naime, nije prijavio dobit koju dobiva iz godine u godinu zbog udjela u tvrtki Agroproteinka. Riječ je o 2,11 milijuna eura. U njegovu korist ide to što je prenio upravljačka prava na odvjetnički ured čim je preuzeo ministarsku poziciju.

“Ovdje smo zbog teme popunjavanja imovinske kartice dužnosnika, koja je obveza u okviru Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Želio bih naglasiti da onog trenutka kad sam postao ministar u srpnju 2019., a slijedom mog suvlasničkog udjela, upravljačka prava u okviru poslovanja tvrtke Agroproteinke prenio na odvjetničko društvo. Mislim da sam 18.8. i objavio imovinsku karticu, u kojoj je sve vidljivo”, rekao je Grlić Radman pa nastavio:

“Također bih rekao da nemam veze s poslovanjem ili utjecajem u tvrtki. Osim što sam suvlasnik i dioničar. Što se tiče poslovanja i upravljanja tvrtkom, sva pitanja možete uputiti upravi tvrtke. Ponavljam kako je moj udio transparentno naveden u imovinskoj kartici otpočetka obnašanja ministarske dužnosti. Propust upisa godišnjih dividendi u imovinskoj kartici, tehnički je propust i moja pogreška zbog koje mi je vrlo žao. Otišao sam do Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i obavio s njima razgovor, a moj je odvjetnik pripremio dopis koji sam i potpisao, kako bih doista imao uvid u prijavu i kako bih pokazao spremnost za sve što se dogodilo, a u imovinskoj kartici nije navedeno, platiti kaznu.”

Ipak, kako je moguće zaboraviti više od dva milijuna eura u imovinsku karticu. Da mediji nisu to otkrili, tko zna bi li to upisao…

“Radi se o tri godine (2019., 2020., 2021.) i treba imati na umu da svi prihodi prolaze kroz porezne “škare” i da ne postoji zakonska prepreka za isplatu dividendi te će biti naknadno upisano. Mediji su otkrili priču o onome što je transparentno i javno. Jednostavnom računicom se došlo do određenih podataka i tu se govori o bruto iznosima”, kazao je ministar i objasnio detaljnije:

“Specifičnost mog posla je takav da sam prepustio da se o tom dijelu brinu drugi. Priznajem da je to pogreška i priznajem, ali najveća je pogreška ne ispraviti pogrešku. Griješiti je ljudski. Važno je naglasiti da sam sve stekao na zakoniti način i da se znaju tokovi novci, kao i njegovo podrijetlo, ali i da su svi primitci podlegli poreznim obvezama. Prema tome, nitko tu nije oštećen, a možda sam ja oštećen što sam se našao u ovakvoj situaciji dok se moram pripremati za Opću skupštinu Ujedinjenih naroda već sutra.”

Ministar je prije dva dana rekao da s Agroproteinkom nema ništa, da je to prošlost, ali s obzirom da na račun dobiva toliku dobit, sugerira drugačije. Također, na tri mjesta kod ispunjavanja imovinske kartice, stoji kako se ona mora ispunjavati.

“Ne sudjelujem u operativnom procesu, u radu skupštine, uprave i odlučivanju. Samo sam suvlasnik, što sam postao naslijeđem nakon smrti mog oca. U hodu sam rekao (Jeleni Bokun, op.a.) da nemam ništa s tvrtkom, ali pod time sam mislio na donošenje odluka u tvrtki, s čime nemam veze. Prepustio sam drugima da se bave tim detaljima oko dividende, ali ne bih ulazio dalje u tu priču. Postupit ću sukladno odluci Povjerenstva i to je to.”

Njegovi kolege iz stranke su gubili pozicije zbog imovinske kartice, a on je zaboravio navesti iznos koji je prosječnom Hrvatu nestvaran. Treba li ukinuti imovinske kartice?

“Time se ne bavim. Rekao sam da sam pogriješio i stojim iza toga. Premijeru sam sve objasnio, ali uvijek ističem da je premijer kao izbornik u nogometu. Ministri mu moraju pomoći da radi zahtjevni posao. Mi radimo u interesu hrvatskih građana. Sigurno ću platiti mandatsku kaznu.”

Ustvrdio je i da Agroproteinka nije obiteljska firma te da bi trebala biti primjer drugima, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi.

“Sjećam se da dok Hrvatska nije bila u Europskoj uniji, tvrtka je bila uzor onima koji su bili članovi. Jer, nisu imali ISO standarde i neke druge, kao Agroproteinka”, istaknuo je ministar i još jednom odbio prihvatiti tezu da je nešto prikrivao:

“Sve je bilo javno. Recite mi je li taj novac ukraden ili prikriven. Činjenica da govorite o brojkama i iznosima znači da je sve transparentno. Dobit tvrtke je javan, jednostavnom se računicom dođe do brojki. Nemam zašto snositi političku odgovornost.”

Komentirao je potom situaciju s hrvatskim državljanima u grčkim zatvorima, što je otvorio predsjednik Zoran Milanović u jučerašnjem istupu.

“On ni ne zna koliko je državljana u tim zatvorima jer nije informiran, niti se želi informirati. Kaže 105, onda kaže 100, a 102 je. Mi im pružamo maksimalnu pomoć, pravnu zaštitu… Kad govorimo o pitkoj vodi, u svakodnevnoj smo telefonskoj vezi sa svima njima. Dajemo im kreme, četkice za zube pa i košarkaške lopte. Na nama je i sanirati štetu zbog njegovih izjava. Lošim djelovanjem ugrožava sigurnost naših državljana u Grčkoj”, zaključio je ministar Gordan Grlić Radman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare