Grmoja odgovorio na kritike o vođenju Antikorupcijskog vijeća

Vijesti 16. stu 202212:33 0 komentara
N1

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao pad projektila u Ukrajini, kao i pad drona na Zagreb, slučaj Sabljak i događanja na Antikorupcijskom vijeću.

Grmoja je napomenuo kako su saborski zastupnici u nekoliko navrata, kako od predsjednika Vlade tako i ministara, tražili da se objave sve informacije o padu drona na Zagreb.  

“Moguće je da istina ne odgovara službenom narativu koji se nastoji zauzeti te zato ne možemo doći do istine”, rekao je Mostov zastupnik. Napomenuo je kako se možda radi i o tome da je Ukrajina pogreškom prouzročila pad drona na Zagreb. Dodao je kako žali zbog događaja u Poljskoj i smrti dvoje ljudi, ali kako bi volio znati istinu o tome što se dogodilo u Zagrebu.  

VEZANE VIJESTI

Saborski zastupnik komentirao je i događanja na Antikorupcijskom vijeću i aktualnom satu. Rekao je kako je ovo prvi aktualac u kojem je oporba izdominirala postavljanjem pitanja predsjedniku Vlade i ministrima.   

Napomenuo je kako su se na aktualcu otvorila mnoga pitanja od INA-e, preko poništavanja dodatka ugovoru i  energetske krize. Podsjetio je kako je on premijeru postavio pitanje o hrvatskom diplomatu koji je razotkrio korupciju u Ministarstvu vanjskih poslova te zbog toga bio proganjan od strane premijera i njegovih ministara posljednje četiri godine. Rekao je kako je diplomat jutros vraćen na posao i kako je dobro da su DORH i USKOK napokon ušli u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.  

“Ja sam uvjeren da će svi oni koji su provodili korupciju, koji su korupciju štitili, odgovarati za to”, rekao je Grmoja.  

Komentirao je i situaciju u INA-i i dodatak ugovora za kojeg smatra da je sklopljen na koruptivan način, o čemu, napominje, postoji i presuda Vrhovnog suda. Rekao je kako se nada da će oporba zajedno donijeti incijativu da se u Hrvatskom saboru, po uzoru na arbitražu sa Slovenijom, donese zaključak s kojim će ohrabriti institucije, ponajprije DORH da krene prema Trgovačkom sudu kako bi taj sud donio odluku kojom bi se ukinuo štetan dodatak ugovoru i oduzela upravljačka prava MOL-u.  

“Vlada se izvlači sa traženjem pravnih mišljenja. Imamo presude, imamo mišljenje Ustavnog suda iz 2015. godine u kojem se kaže ako bi se donijela pravomoćna presuda Sanaderu, Hernardiju i ostalima da bi sam taj ugovor koji je na takav način sklopljen bio ništetan”, kaže Grmoja te dodaje kako se ne možemo više pozivati na arbitraže.  

Komentirao je i novu tužbu MOL-a protiv Hrvatske te je usporedio sa arbitražnim postupkom u kojem je MOL dobio postupak oko pitanja liberalizacije tržišta.  

“Svaka vladina intervencija u tržište i cijene ima svoje posljedice”, kaže Grmoja i dodaje kako ćemo uskoro vidjeti što će s tom tužbom biti . Ponovio je kako Hrvatska mora vratiti kontrolu nad INA-om i da se nada da će Hrvatski sabor zauzeti zajednički stav po tom pitanju.  

O nastavku rada antikoruipcijkog vijeća rekao je kako postoji niz inicijativa i kako ne namjerava stati s radom.  

“Ne mislim više sazivati sjednicu na koju se nitko neće odazvati. Time bih pomogao HDZ-u. Ovi svi napadi na antikorupcijsko vijeće od strane HDZ-a  pokazuju da radimo dobar posao. Upravo slučaj Sabljak dokazuje da naš rad ima ploda i donosi rezultate. Jer da se nismo mi tim slučajem bavili, sad se s njim ne bi bavio DORH, niti bi gospodin Sabljak bio vraćen na posao”, smatra Grmoja.  

Dodao je kako je protiv četvorice Plenkovićevih ministara dignuta optužnica zbog istih kaznenih dijela koja su slična slučaju kojeg je razotkrio diplomat Sabljak.  

Grmoja je odgovorio i na kritike kako vodi sjednice Antikorupcijskog vijeća.  

“Ja nastupam kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća ali kao čovjek koji ima svoje stavove. Ako sučelim svjedoka s onim  kako je govorio u određenom vremenu, kao gospodina Mikuša, to nije sugestivno. Očito je da je u određenom trenutku branio MOL. Nisam ja nikome stavljao izjave u usta, već sam postavljao pitanja i onda sam tumačio što je sam svjedok rekao”, kaže Grmoja i dodaje kako je i sudjelovanje Hrvoja Zekanovića u radu Vijeća dokaz toga.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!