Grmoja: Orbanova izjava je za puk koji nije odustao od sna o Velikoj Mađarskoj

Vijesti 11. svi 202209:11 > 11:28 2 komentara
Nikola Grmoja
N1

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja u Novom danu je komentirao aktualne političke teme. Komentirao je izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana te mađarski, ali i ruski utjecaj u Hrvatskoj.

Govoreći o plinskom biznisu, istaknuo je da je problem što Hrvatska nije ulagala u svoja ležišta plina i ovisnost o ruskom plinu.

“Hrvatska još nema kapacitete i nije stvorila preduvjete za prelazak na obnovljive izvore”, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Premijer Mađarske Viktor Orban nastavlja šokirati svojim izjavama. Posljednja u nizu bila je: “Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku.” Grmoja navodi da je to izjava za mađarski puk koji još nije odustao od sna o Velikoj Mađarskoj.

“Činjenica je da Mađarska i Orban imaju velikog interesa za ulaganje u Hrvatsku. Zanimljivo je da jako puno ulažu u Slavoniju i Baranju. Treba voditi računa da Mađarska ne stekne prevelik utjecaj u određenim dijelovima Hrvatske na koji povijesno imaju pretenzije”, rekao je Grmoja.

Istaknuo je da ako postoje sigurnosni rizici, psotoje mehanizmi kojima država može štiti nacionalne interese.

“Država je sigurno u slučaju Fortenove, odnosno Agrokora imala jake mehanizme. Uostalom, država uvijek ima mhanizme. Pričamo o tržišnom gospodarstvu, a država se petlja u gotovo sve. Ne znam zašto se pogoduje i mađarskom i ruskom utjecaju u Hrvatskoj”, kazao je.

Pitanje pobačaja

Grmoja je komentirao i slučaj trudnice Mirele Čavajde.

VEZANA VIJEST

“Ovo je kompleksno pitanje, trauma za tu obitelj i tu ženu. Treba naglasiti da ovo nije klasičan pobačaj, radi se o djetetu u visokom stupnju trudnoće. Ovo je pitanje etičkog stava – koji su životi vrijedni življenja”, rekao je, navodeći da ovo pitanje ne želi svesti na funkcioniranje zdravstvenog sustava.

“Velika većina ginekologa i liječnika nije spremna napraviti za to što kažu da je feticid a ne običan pobačaj. Uz to, komisija tvrdi da postoji šansa za liječenje djeteta. Smatram da je svaki život vrijedan življenja”, dodao je.

Grmoja smatra da se ovo pitanje ne može riješiti izmjenom zakona jer svaki zakon može ostaviti prostor za dvojbe u teškim situacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare