Grmoja Plenkoviću: Gukni, golube!

Vijesti 29. kol 202212:32 komentara
N1

Članovi Mosta održali su medijsku konferenciju kako bi komentirali malverzacije u INA-i i najveću pljačku u povijesti moderne Hrvatske.

Prvi se medijima obratio Božo Petrov, koji je zatražio smjenu cijele Uprave i Nadzornog odbora INA-e zbog “nesposobnosti i nerada”.

Nakon njega govorio je Nino Raspudić, koji je rekao kako u cijeloj priči “prevladava emotivni ton”.

“Nekima je bolno, neki su žalosni. Pitanje je jesu li tužni i žalosni jer se otkrilo ili jer se dogodilo. Želimo poručiti ovima koji su sada uhićeni, a i onima koje se već proziva po medijima: pjevajte i zviždite, jer očito je da ovaj posao nije obavila šačica ljudi. To nije samo priča o kontroli unutar INA-e. Vidjeli smo da je ministar Davor Filipović prozvao prethodni Nadzorni odbor, pa pozivamo te članove, od kojih neki pokazuju političke aspiracije, da javno istupe i operu svoje ime i čast.”, rekao je Raspudić.

VEZANE VIJESTI

Kako navodi, da se ova afera dogodila prije dvije godine, premijeru Andreju Plenkoviću bilo bi puno lakše.

“Ona se dogodila u najgore vrijeme, kada se ovakvo djelovanje može izjednačiti po nemoralu s ratnim profiterstvom. Uskoro ulazimo u zimu, kada velik dio građana neće moći priuštiti grijanje kao do sada, i u takvoj situaciji se napravi šteta od minimalno milijarde kuna. Ako samo ovo podijelimo s brojem kućanstava u Hrvatskoj, dolazimo do podatka da je velik dio njih moga platiti račun za plin samo na račun toga što je ova ekipa maznula. Već sada je potrebna ostavka, a s naše strane, kao oporba ćemo potegnuti sve moguće mehanizme. Već se spominje termin “zavjet šutnje”, pa je očito da se na ovu temu stavljaju i političko medijski prigušivači. Mi ćemo na ovo staviti megafon jer ovo je najveća korupcijska afera u povijesti Hrvatske”, rekao je Raspudić.

Nikola Grmoja kazao je da će otvoriti razgovore s ostatkom oporbe o mogućnosti pokretanja istražnog povjerenstva koje će se baviti samo INA-om, koja se “sustavno potkrada godinama”.

“Sjetite se bijelih noći, kada je SDP počeo predaju INA-u Mađarima. Sjetite se Ive Sanadera i predaje upravljačkih prava na koruptivan način. Nije ni čudo da nije ispoštovan dogovor o plinskom biznisu. Sustavno se radilo na tome da se Mađarska dokopa INA-e. Možda možemo na nekakav način otvoriti pitanje ove afere na antikorupcijskom vijeću. Ljudi mi pišu “tražite ostavku vlade”. Tražimo ju cijelo vrijeme. U svakoj normalnoj državi ovo bi značilo da premijer odlazi. Da vam u tvrtki u kojoj država ima veliki udio nestane milijardu kuna, a vi ste postavili članove uprave, značilo bi samo jedno, a to je odlazak predsjednika Vlade. Imam samo jednu poruku za Andreja Plenkovića: Gukni, golube”, rekao je Grmoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.