Grmoja: Tražimo da Vlada u roku 30 dana objavi svoj sporazum s bankama

Vijesti 01. tra 202312:41 0 komentara
N1

Tražimo da Vlada u roku 30 dana objavi svoj sporazum s bankama, poručio je uoči subotnjeg prosvjeda Udruge Franak Mostov zastupnik Nikola Grmoja, te je izvijestio kako je u saborsku proceduru jučer upućena Interpelacija o postupanju Vlade vezano za slučaj franak.

Interpelaciju su potpisali predstavnici svih oporbenih stranaka osim Centra, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Pojasnio je i kako je interpelacija podnesena zbog postupanja Vlade vezano uz potporu bankama koju je Vlada dala u postupku pred Sudom EU, a na štetu 55 tisuća korisnika kredita u švicarskim francima koji su konvertirali te kredite. Radi sporazuma između Vlade i banaka, banke su odustale od tužbe protiv RH.

„Tražimo da se na sjednici Hrvatskog sabora otvori ova rasprava. Vlada mjesecima odbija odgovoriti na koji način se dogovorila s bankama, te time otkloniti sumnju da im je dala potporu, na štetu korisnika kredita”, poručio je.

Na brojne zahtjeve udruga kao i njegovo zastupničko pitanje da se sporazum objavi Vlada, kaže Grmoja,  šuti.

Pita se i zašto bi Vlada tajila dogovor s bankama ako je on koristan za RH, građane i korisnike kredita.

Naveo je kako je u obrazloženju istaknuto da je preko 100 000 građana ugovorilo s bankama u RH, a koje su u stranom vlasništvu, kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima, te su došli u vrlo nezavidnu situaciju na rubu životne katastrofe, jer je franak u svojim najvećim vrijednostima narastao i do 70 posto, a premijer i resorni ministri nisu poduzeli ništa kako bi olakšali građanima.

“Takav stav kao i vrlo izvjesna potpora Vlade bankama, u postupcima pred međunarodnim sudovima i institucijama, razlozi su za ostavku Andreja Plenkovića i cjelokupne Vlade”, smatra ‘mostovac’.

„U zaključcima smo naveli da Hrvatski sabor obvezuje Vladu da u roku od 30 dana, putem nadležnog ministarstva i drugih tijela javne vlasti, poduzme ili saboru predloži donošenje mjera za zaštitu korisnika kredita sa valutnom klauzulom švicarski franak, te da Vlada u roku od 30 dana objavi javnosti tekst sporazuma na temelju kojeg su banke OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustale od tužbe protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova“, istaknuo je Grmoja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!