“Gužve za cijepljenje su otkad brojke rastu, punktovi su dosad zjapili prazni”

Vijesti 05. stu 202118:32 > 18:43 1 komentar
Matija Habljak/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer u Dnevniku N1 govorila je o gužvama na punktovima za cijepljenje i novim mjerama.

Mayer kaže da se gužve za cijepljenje protiv covida-19 stvaraju zadnja dva-tri dana, otkad su brojke novozaraženih velike. Prije toga interes nije bio velik, a punktovi su im zjapili prazni. Povećanje broja punktova zasad nije potrebno, ističe jer ljudi čekaju maksimalno sat vremena, a ovisi i u koje doba dana dođu. “HZJZ ima dva punkta koja cijelo vrijeme rade”, dodala je.

Kaže da je ove srijede na cijepljenje kod njih došlo nešto malo manje od 900 osoba, od kojih gotova pola po prvu dozu.

VEZANE VIJESTI

Istaknula je kako sprečavanje širenja infekcije može ići u tri smjera – povećanje obuhvata cijepljenja, smanjenje okupljanja i uvođenje covid-potvrda u javne i državne službe.

“Otpočetka govorimo o važnosti cjepiva i da je to jedino oružje koje nam može pomoći. Dat ćemo sve od sebe, radimo maksimalno koliko možemo”, rekla je i apelirala na građane da se dođu cijepiti.

Kaže da su stranci dolazili i prije, no možda ne u tako velikom broju: “Nije u redu da ako dođu, idu preko reda, to je neprihvatljivo.”

“Mjere imamo odavno samo ih ne shvaćamo ozbiljno”

Danas je Stožer predstavio nove mjere, a Mayer ističe da mjere imamo odavno samo ih se svi ne pridržavamo i ne shvaćamo ozbiljno. “Valjda će sada građani ozbiljnije shvatiti. Otpočetka govorimo – provjetravanje prostorija, nošenje maski, ograničavanje okupljanja… Sada će i s covid-potvrdom morati nositi masku i držati distancu. To nije ništa novo, sada je samo uobličeno.”

Prokomentirala je odluku da županije odlučuju o modelu po kojem će se odvijati nastava u školama. “Svaka odluka koja ide u smjeru poštivanja mjera, da učenici nose masku i drže razmak te da radnici budu procijepljeni, ide prema tome da se smiri širanje zaraze. Svako poštivanje mjera je jako dobro”, ustvrdila je epidemiologinja Mayer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare