Habijan: U Hrvatskoj se pokazuje stvarna volja da se bori protiv korupcije

Vijesti 01. ožu 202414:42 3 komentara
N1

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.

Više o tome u petak je govorio ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

“Pokazuje se stagnacija stope inflacije. U europodručju na mjesečnoj razini 13 zemalja europodručja ima veću stopu nego što ima Hrvatska. Mi u Vladi i ministarstvu smatramo da sve vladine mjere i konzistentna politika pokazuju svoje rezultate, ovo je 15. mjesec za redom da stopa inflacije pada”, kazao je ministar Habijan.

Dodao je da je trend “obećavajući i ohrabrujući”.

“Vlada će voditi računa da inflatorni udar na građane i gospodarstvo bude što manji, kad ogovrimo o razdoblju nakon 1. travnja”, rekao je.

Što s Petrokemijom i dokapitalizacijom? “Razgovarali smo, kad smo govorili o dokapitalizaciji, država i trgovačka društva će nastaviti s daljnim ulaganjem.”

Na upit je li Opći sabor HDZ-a pomaknut ranije zbog izboora, ministar je rekao: “Prije četiri godine je izabrano novo vodstvo pa je vrlo jasan odgovor – ožujak prije četiri godine.”

Komentirao je i ulogu EPPO-a u Hrvatskoj. “Što se tiče EPPO-a, nekako se ne voli priznati, EPPO je dio DORH-a. On je dio DORH-a, a ne strano tijelo, nema tu neke razlike osim nadležnosti, EPPO vodi računa o trošenju europskog novca.”

Bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja Hrvoje Vojković uhićen je u četvrtak ujutro po nalogu hrvatskog Ureda europskog javnog tužitelja.

“Što se tiče mog prethodnika, to nije osoba koja je bila pripadnik stranke kojoj ja pripadam. Neka institucije rade svoj posao”, rekao je Habijan.

Imamo li u Hrvatskoj veći broj slučajeva malverzacija s europskim novcem?

“Najbolji odgovor je dala Laura Kovesi koja je rekla da se u Hrvatskoj pokazuje stvarna volja da se bori protiv korupcije. To što ima možda više slučajeva ne znači da ima više kaznenih djela nego se radi o tome da ima volje da se to rješava”, kazao je ministar Habijan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare