Hajdaš Dončić: Hrvatska treba odgovoriti Srbiji, ali – polako

Regija 21. stu 202309:30 0 komentara
N1

Hrvatska ne treba "žešće" odgovarati Srbiji dok se situacija ne raščisti, rekao je za HRT predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić, komentirajući potez Beograda koji je prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske proglasio "personom non grata" zbog navodne "špijunaže i vrbovanja za suradnju s hrvatskom obavještajnom službom".

Najavio je da će i Odbor tražiti izvješće od relevantnih institucija u Hrvatskoj.

“U Srbiji je već predizborna groznica. Nadam se da to nema veze s pripremama izbora u Hrvatskoj, međutim – gospodin Vučić se zna vrlo čudno ponašati”, dodao je.

Poručio je da Hrvatska ne treba “žešće” odgovarati dok se situacija ne raščisti. Hrvatska treba odgovoriti – ali polako, izjavio je.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je u ranije u ponedjeljak, ne navodeći više detalja, da je “20. studenoga 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog tajnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata”.

Članak 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima kaže da “država primateljica može u svako doba i bez obveze obrazlaganja svoje odluke, obavijestiti državu pošiljateljicu da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata.”

Hrvatska je izrazila žaljenje zbog protjerivanja njezina diplomata iz Srbije, istaknuvši da je to “korak prema pogoršanju” odnosa i destabilizaciji regionalnih prilika.

Srpski mediji objavili su naknadno da je Šnajder protjeran zbog špijunaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!