Hajduk seli s Poljuda? “Nemamo para za stanove, ali imamo za još jedan stadion?!”

Za obnovu Poljuda trebat će od 30 do 40 milijuna eura, tvrde gradske vlasti. Dio novca osigurala je Vlada i sve može početi.

Ali u Splitu imaju još jednu ideju – izgradnju novog stadiona s 30.000 mjesta, nedaleko od postojećeg. Tko će ga financirati i u kakvom obliku još se ne zna, ali najava megaprojekta već sada izaziva niz pitanja i kritika.

Iako mu tepaju “poljudska ljepotica” i opjevan je u većini Torcidinih pjesama, Poljud više očito nije dovoljno dobar za Hajduk. Rekonstrukcijom, kaže splitska vlast, neće postati moderan i za 21. stoljeće pa će se za izgraditi novi i to u tek nešto više od kilometra udaljenom Parku mladeži.

“Sada vidimo i Rijeka kopira taj naš model. Sam stadion nije isplativ za izgraditi tek tako i onda izmjenom GUP-a i omogućavanjem dodatnih stambenih i poslovnih kvadrata pokušavamo zaokružiti tu jednu cjelinu kako bi ne nužno Grad sam ušao u projekt već možda i neki privatni investitor zajedno s Gradom ili klubom”, izjavio je dogradonačelnik Splita Bojan Ivošević.

Tko će i koliko platiti novi, moderni stadion s 30.000 mjesta, praktički u centru grada, još se ne zna. Detaljan plan i projekt tek će se predstaviti početkom iduće godine. No već sad je meta kritika oporbe.

“Dakle, nerealno je i nemoguće očekivati da se ovo realizira ovako kako je gradonačelnik kazao, a još gore je da mi imamo dva stadiona u krugu od, ne znam, nekoliko stotina metara”, smatra HDZ-ov Tomislav Šuta, a slično razmišlja i SDP-ov Davor Matijević:

“Mi nemamo para za POS-ove stanove, nemamo para za stanove za dugotrajan najam, ali imamo para za još jedan stadion? Zanemarimo samo to da ta lista prioriteta je itekako pogrešna, što kaže struka? Stadioni se ne grade zbog prometne zakrčenosti na takvim lokacijama.”

Iako će stadion na Brodarici uzrokovati vjerojatno još više prometnih problema, gradska vlast tvrdi da imaju mnogo razloga zašto baš Brodarica. Za početak, tu imaju riješeno vlasništvo.

“Stadion dalje od centra grada značilo bi ubiti cijeli onaj štimung tog dana kad je utakmica. Što to znači, ljudi više ne bi išli na Rivu kad bi došli na utakmicu, umrtvilo bi se jedan identitet grada? Razumijem s aspekta prometnog opterećenja… ima to i svojih mana, ali ima ovaj grad neki identitet”, mišljenja je Ivošević.

A identitet Hajduka svakako se još uvijek veže za Poljud. Stoga se čini da ni svi Splićani nisu oduševljeni idejom, barem ne ovako bez objavljenih detalja cijelog projekta.

“Nije zgorega, ali treba vidjeti koliko košta. Hajduku je najbitnije da se obnovi Poljud i da dobije neki kamp o kojem se priča dugo, dugo”, govori Splićanin Ivan.

Njegov sugrađanin Duje također ima izražene emocije prema Poljudu.

“Meni osobno na Poljudu je super, bilo bi dobro da ga malo renoviraju, ali sve u svemu, Poljud je u srcu. Što će nam dva stadiona, samo neka se renovira Poljud i dobro je.”

U Hajduku tvrde da je novi moderan stadion sigurno potreban klubu, ali za sada komunikaciju oko novog projekta prepuštaju Gradu Splitu koji je ionako većinski vlasnik kluba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare