Uskoro i u Hrvatskoj cijepljenje djece od 12 do 15 godina Pfizerom

Vijesti 29. svi 202112:17 > 19:08 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić za N1 je rekla da bi se, ukoliko se nastavi trenutna dinamika, do početka srpnja mogao dostići cilj od 55 posto cijepljenog odraslog stanovnišva, a možda i prestići.

“Sada imamo oko 37 posto odraslog stanovništva koje je primilo prvu dozu cjepiva i 14 posto onih koji su primili obje doze. Još je tu i sigurno dio onih koji su preboljeli pa su primili samo jednu dozu i nadamo se da će se tom dinanmikom postići cilj da do početka srpnja imamo 55 posto odraslog stanovništva cijepljenog prvom dozom cijepljenja. Prema pristiglim dozama koje imamo za naredno razdoblje može se i premašiti cilj, oko 60 posto odraslog stanovništva”, rekla je Nemeth Blažić.

Od danas se Pfizerovim cijepe i djeca mlađa od 16 godina.

“Pfizerovo cjepivo odobreno je danas za djecu od 12 do 15 godina, dosad je bilo samo za starije od 16 godina. Bilo bi dobro da liječnici obavijeste svoje pacijente, pogotovo djecu s kroničnim bolestima”, kazala je Nemeth Blažić.

Ono što je odobrila EMA vrijedi u cijelom EU-u

“Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri EMA-i preporučilo je proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer u djece u dobi između 12 i 15 godina. Cjepivo Comirnaty od ranije je odobreno za prevenciju bolesti COVID-19 u odraslih osoba i adolescenata u dobi od 16 i više godina”, objavio je HALMED.

“Riječ je o centraliziranom postupku i ono što je odobrila Europska agencija za lijekove vrijedi u cijeloj Europskoj uniji”, objasnila je Dnevnik.hr glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović.

“Sva djeca starija od 12 godina se mogu cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku nam djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo cijepiti i djecu”, kazao je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!