HBK razmatrao pitanja o duhovnoj skrbi za hrvatske branitelje

Vijesti 15. tra 202112:07 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) razmatrali su u utorak i srijedu na 62. plenarnom zasjedanju Sabora HBK vjeronaučna i katehetska pitanja te pitanja o duhovnoj skrbi za hrvatske branitelje, priopćio je u četvrtak Tiskovni ured HBK.

Biskupi su, kako se navodi, razmotrili neka vjeronaučna i katehetska pitanja u vezi s odobrenjima novih vjeronaučnih udžbenika, te raspravljali o potpori vjeroučiteljima u njihovom angažmanu u službi za koju su primili mandat od svojih mjesnih biskupa.

“S posebnom brigom biskupi su raspravljali o duhovnoj skrbi za hrvatske branitelje odgovarajući na njihovu inicijativu kojom su izrazili želju za intenzivnijim duhovnim vodstvom sukladno specifičnosti njihovih potreba”, ističe HBK dodajući da su biskupi dali smjernice da se hrvatske branitelje i ubuduće nastoji intenzivno uključivati u pastoralni život pojedinih župnih zajednica.

Tiskovni ured napominje kako je u aktualnoj situaciji obilježenoj pandemijom te stradanjem ljudi i razaranjem materijalnih dobara uzrokovanih potresima, koji su najviše pogodili područje Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije, posebno došlo do izražaja djelovanje Hrvatskog Caritasa i biskupijskih Caritasa.

Biskupi su izrazili zahvalnost Hrvatskom Caritasu i Caritasima Sisačke biskupije i Zagrebačke nadbiskupije što u ime Crkve čine dobro te im je na prvome mjestu pomoć svakome čovjeku u potrebi, napominje Tiskovni ured.

Navodi kako je istaknuta i vrijednost ekumenskih nastojanja Crkve u kojima biskupi sudjeluju kroz različite inicijative. “Na tragu Dekreta II. Vatikanskog sabora o jedinstvu kršćana Unitatis redintegratio biskupi smatraju vrlo važnom svaku inicijativu oko jedinstva kršćana posebice prema pripadnicima Pravoslavne Crkve”, napominje Tiskovni ured.

Predsjednici pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, kako navodi Tiskovni ured, izvijestili su o svom djelovanju, a razgovaralo se i o nekim pitanjima ustroja pojedinih tijela HBK te o mandatima u pojedinim vijećima i ustanovama.

Novi ustroj

Za novog predsjednika Odbora HBK za mlade izabran je šibenski biskup Tomislav Rogić, a novi predsjednik Odbora HBK za sredstva društvenih komunikacija je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Produžen je mandat predsjedniku Biskupske komisije za odnose s državom splitsko-makarskom nadbiskupu koadjutoru i apostolskom administratoru Porečke i pulske biskupije Draženu Kutleši kao i drugim članovima Komisije na novo petogodišnje razdoblje. Vojnom ordinariju Juri Bogdanu također je produžen mandat za predsjednika Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij.

Na zasjedanju je predstavljen i plan organizacije 6. Hrvatskog socijalnog tjedna koji će se održati od 22. do 24. listopada, a čije će održavanje biti uvjetovano situacijom oko pandemije koja je za sada još uvijek aktualna.

Na početku zasjedanja sudjelovao je apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, a kao izaslanik Biskupske konferencije BiH na zasjedanju je sudjelovao mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić koji je ujedno i apostolski upravitelj Hvarske biskupije. Prvi put na zasjedanju je sudjelovao i novoimenovani hvarski biskup Ranko Vidović.

Iduće redovito plenarno zasjedanje održat će se od 20. do 22. listopada 2021. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!