HDZ očekuje povrat novca za Sanaderov blindirani BMW

Vijesti 18. ožu 202216:25 0 komentara
Marko Prpic/PIXSELL , Ilustracija

U tijeku je žalbeni rok na nepravomoćnu odluku zagrebačkog Županijskog suda prema kojoj njemački BMW mora HDZ-u vratiti oko 2,5 milijuna kuna za luksuzni BMW 760 kojeg je bivši premijer Ivo Sanader vratio proizvođaču.

Odluka suda o povratu novca bit će pravomoćna nakon isteka roka u kojem obje strane u postupku imaju pravo žalbe, no još nije poznato kada bi HDZ mogao primiti BMW-ovu uplatu.

Županijski sud u Zagrebu naložio je tvrtki BMW AG da po pravomoćnosti sudskog rješenja isplati HDZ-u 330.605 eura uplaćenih na temelju računa od 31. listopada 2008. za kupnju BMW 760 LI High Security.

Blindirani BMW sive boje kupio je za Sanadera vlasnik Diokija Robert Ježić, iako je tadašnja Vlada za bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a, prema pisanju medija, godinu dana ranije nabavila istovjetni BMW crne boje.

Mediji su pisali da se Sanader nije htio voziti u crnom BMW-u jer su svi njegovi automobili bili sive metalik boje, a za sporni sivi blindirani BMW se doznalo nakon što je u Sloveniji imao lakšu prometnu nesreću. BMW crne boje je, prema pisanju medija, jedno vrijeme bio u garaži, nakon čega ga je koristila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Nakon što je u ožujku 2009. otkriveno da je Sanader dobio novi BMW, izbila je afera pa je bivši premijer pod pritiskom javnosti automobili vratio proizvođaču, ali uplaćeni novac nije vraćen HDZ-u. Kupnjom sivog BMW-a se bavio i Uskok koji je spornu kupnju uvrstio u sudski spis u aferi Fimi media.

Vrhovni sud je u listopadu 2021. djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media prema kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državni institucija i tvrtki mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora, a mora vratiti i 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja.

Stranci je u prvom suđenju na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena novčana kazna od 5 milijuna kuna, dok je Sanaderu utvrđen nesrazmjer između imovine i primanja od 15,8 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!