HDZ-ov župan zadržan na granici sa Srbijom

Vijesti 06. velj 202317:43 0 komentara
Dubravka Petric/Pixsell

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić imao je neugodnosti u subotu pri prelasku državne granice sa Srbijom, gdje je na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci zadržan dva i pol sata, nakon čega je pušten u Republiku Srbiju.

Kako je medijima danas potvrdio župan Damir Dekanić, on je zadržan dva i pol sata na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci prilikom pokušaja da prijeđe državnu granicu, nakon čega je pušten u Srbiju.

“Krenuo sam na poziv Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva ‘Antun Sorgg’, koje je u Vajskoj organiziralo 6. šokačku večer. Dolaskom na granični prijelaz zadržani smo i bez ikakvog objašnjenja držani dva i pol sata. Na kraju su nas ipak pustili da pređemo granicu, a kada sam upitao razlog čekanja, rekli su da se radilo o smjeni iako su u međuvremenu automobili normalno prelazili granicu”, izjavio je Dekanić.

O onome što se dogodilo obavijestio je i generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića. Potvrdio je i kako je nedavno prilikom prelaska državne granice sa Srbijom zadržana i ravnateljica županijske razvojne agencije Zrinka Čobanković, koja je nakon dužeg čekanja odustala od prijelaza granice.

Predsjednik Suverenista i član saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Marijan Pavliček prije toga je izvijestio da nije stigao na Šokačku večer koju je u Vajskoj organiziralo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Antun Sorgg” iako je imao diplomatsku putovnicu. Nakon trosatnog čekanja na srbijanskome graničnom prijelazu Bogojevu nije dobio dozvolu ulaska “zbog sigurnosti Republike Srbije i njezinih građana”.

Čelniku Hrvatskih suverenista i saborskom zastupniku Marijanu Pavličeku također nije u subotu dopušten ulazak u Srbiju i odlazak u bačko mjesto Vajska gdje je trebao biti gost Šokačke večeri u organizaciji mjesne hrvatske udruge „Antun Sorgg“.

On je Večernjem listu rekao kako su mu na graničnom prijelazu Bogojevo uzeli diplomatsku putovnicu, nakon čega je uslijedilo čekanje od čak tri sata bez objašnjenja što je u tijeku ili što je skrivio.

“Srpski carinici i policajci bili su korektni, osim što sam tri sata sjedio u automobilu kao nekakav kriminalac. Na kraju su mi donijeli rješenje po kojem mi se zabranjuje ulazak u Republiku Srbiju jer, kako oni kažu, ugrožavam sigurnost države i njezinih građana. Poslije toga mogao sam se samo okrenuti i vratiti u Vukovar”, rekao je Pavliček.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman iskazao je srbijanskom kolegi Ivici Dačiću u tome povodu nezadovoljstvo, a MVEP je u ponedjeljak zbog toga prenio prosvjed srbijanskoj veleposlanici u Zagrebu.

„Čim sam saznao za ovaj slučaj, ja sam stupio u kontakt s Dačićem kojem sam iskazao zabrinutost i nezadovoljstvo postupanjem s hrvatskim državljanima, imajući u vidu činjenicu da smo već ostvarili dva susreta na kojima smo dogovorili hodogram o rješavanju svih otvorenih bilateralnih pitanja. Ovakvi događaji ne bi trebali zasjeniti ono započeto“, izjavio je u ovome povodu Gordan Grlić Radman.

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske i njegov srbijanski kolega Ivica Dačić sastali su se 28. siječnja u Subotici na sjeveru Vojvodine i razgovarali o koracima obnavljanja dijaloga i unapređenja odnosa dviju država.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!