HDZ-ovac o Saboru: “Optuži, presudi, okleveći. To je slika našeg rada”

Vijesti 05. ožu 202314:17 0 komentara

U N1 dvoboju Točke na tjedan gostovali su saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić i HDZ-ov Dražen Bošnjaković o inicijativi za izmjenom saborskog poslovnika, pokušaju opoziva premijera Plenkovića i ostalim saborskim aktualnostima.

Selak Raspudić podnijela je zahtjev za izmjenom saborskog poslovnika: “Nesporna je činjenica da hrvatski građani nemaju nikakvog povjerenja u Hrvatski sabor. Ono je gore od povjerenja u Vladu i u predsjednika. Veza između građana i Sabora je u potpunosti prekinuta. Oni nas ne doživljavaju kao svoje predstavnike nego kao jedno samosvrhovito tijelo koje se bavi prehranjivanjem u menzi i međusobnim prepucavanjem. Ja to dvije godine gledam i bila sam jedna od najaktvinijih zastupnica koja je obranila najveći broj amandmana, konkretnih prijedloga u Saboru. Odlučila sam predložiti reformu Sabora s ciljem vraćanja povjerenja jer time će se povećati izlaznost na izbore i ustanoviti kvalitetna politička zajednica u RH i vratiti povjerenje. Predložila sam sustavne i temeljite promjene na kojima sam dugo radila u razgovoru s ozbiljnim pravmim stručnjacima”.

Objasnila je preciznije što predlaže: “Prva razina je ono što građani zovu prazna sabornica – predložila sam uvođenje kvoruma da minimalno 1/3 mora biti prisutno da bi se sjednica uopće održala. Dublji problem zašto je sabornica prazna je jedan cijeli kompleks funkcioniranja saborskih tijela. Te sjednice saborskih tijela bi se trebale događati u dane kada nije plenarno zasjedanje tako da zastupnici ne moraju biti paralelno na obe sjednice ili na nijednoj. Da se smanji broj saborskih odbora i da se on napravi po uzoru na Vladu da bude operativniji. I ono ključno, da se vrati snaga Saboru, da mu se Vlada podvrgne. Ukoliko Vlada ne odgovara na zastupnička pitanja, ne odgovara građanima koje mi predstavljamo. Vlada vam više ne odgovara. Ima jedno pitanje na koje mi Plenković godinu dana nije odgovorio”.

Bošnjaković potvrđuje da je Sabor na najnižoj razini od svih grana vlasti kad je riječ o povjerenju pa dodaje: “Ja mislim da je temeljni problem u svemu tome što nitko o samom sadržaju ne razgovara. Stvari odlaze lijevo ili desno i pretvaraju se u svađe. Povreda poslovnika se koristi isključivo za međusobne svađe u preko 90% slučajeva. Po meni to stvara ružnu sliku. Kad bismo sami promijenili svoje ponašanje i držali se točke dnevnog reda, trebala bi i bolja priprema za raspravu i tako bi sve bilo kvalitetnije. Na sceni je sada jedan stil ponašanja – optuži, presudi, okleveći. To je slika našeg rada”.

Selak dodaje: “Potrebna nam je sustavna reforma Sabora. Sabor nema moć jer ga Vlada podvrgava samom sebi. Onda on ne može predstavljati građane nego mi de facto predstavljamo sami sebe, a građani su frustrirani. Veza između građana i Sabora je pokidana. Da bi Sabor funkcionirao odgovoran je predsjednik Hrvatskog sabora. Jandroković kontinuirano izlazi iz svojih poslovnikom propisanih ovlasti. On sa mnom u sabornici razgovara o mom intervjuu koji mu se nije svidio. Zato sam rekla da Sabor nije lokalna birtija”.

Bošnjaković s druge strane smatra da “predsjednik Sabora pristojno i vrlo dobro vodi Sabor. Ne možemo dobiti predsjednika Sabora koji neće nešto reći jer on ima ovlast voditi brigu da se održava red na sjednici. Nećemo dobiti robota za tim stolom nego čovjeka koji ima pravo na svoja promišljanja”.

Potom se obratio zastupnici Selak Raspudić: “Što se tiče ovoga što ste rekli da je Jandroković izvan Ustava, to ćemo tek vidjeti, nemate ni Vi ekskluzivu da ste Vi unutar Ustava, razgovarat ćemo o tome na sjednici Odbora za Ustav pa ćemo o tim stvarima još vidjeti”.

Selak Raspudić mu odgovara: “Ja sam bila jedina ikada koja je predložila sustavnu reformu Sabora, ali problem je započeo u činjenici da gospodin Jandroković nije dozvolio da moj prijedlog dođe na dnevni red. Stajao je i prijedlog etičkog kodeksa nekoliko godina. Problem ponovno leži u načinu funkcioniranja Sabora. Sve skupa imamo jednu iluziju demokratske institucije u kojoj se ništa ozbiljno ne događa. Sabor mora dobiti moć ponovno u svoje ruke, a to znači da se Vlada podvrgne Saboru. Ministri su tu da služe Saboru jer im je on dao moć kao produžena ruka građana, a ne građani i zastupnici da budu glasačka mašinerija Vlade”.

S druge strane, HDZ ima većinu, no Bošnjaković tvrdi da je cilj svima “kvalitetna rasprava o onome što je na stolu, a ne lupanje po nekome. Gledajući općenito kao društvo mi ipak imamo neke pozitivne pokazatelje. Po anketama HDZ poprilično dobro stoji”.

Selak Raspudić nastavlja: “Ono što je ključno kad govorimo o djelovanju oporbe je da je Sabor jedno krajnje nefunkcionalno tijelo kad govorimo o tome kako razgovarati o zakonima. Zakon o obnovi koji nam je bio ključan – mi smo donijeli četiri zakona, tri ministra u dvije godine. I onda se postavlja pitanje zašto nema investicija U RH? Pa to je kranja poslovna neisgurnost. Mi zakone mijenjamo svako pet minuta”.

O korupciji i radu DORH-a

Komentirala je i pokušaj opoziva premijera Plenkovića: “Mislim da postoji jedna šira frustracija u hrvatskom društvu kad vidite koliko je ministara otišlo zbog korupcije, kad vidite da se ti isti ne pojavljuju u Hrvatskom saboru i da vas Vlada ponižava u svojim odgovorima jer Plenković ne odgovara saborskim zatsupnicima na pitanja, čak ni uživo, a kamo li pisanim putem. Onda jedino malo oruđe koje vam ostaje su ti opozivi. Trenutno nam institucionalno nije ništa drugo na raspolaganju”.

S druge strane, Bošnjaković kaže da se brojne lako etiketira i da su godinama živjeli pod stignom lopova: “Vrlo često dolazimo do toga da se ljude etiketira. Godinama žive sa stigmom da su kriminalci i lopovi. Pred Hrvatskom je put da građani steknu povjerenje u institucije. Ja se slažem da povjerenje u institucije nije na razini gdje bi trebalo biti. Cijeli niz ministara je u postupku, ali mislim da trebamo izvući iz toga pouke što se tiče kadroviranja. Mislim da je loše da se nekoga etiketira”.

Selak Raspudić kaže: “Gospodin Bošnjaković toliko razborito govori da ga očekujem kao člana opozicije, ako ništa barem tako da ćete izgubiti sljedeće izbore”.

Komentirala je i povjerenje u DORH: “DORH-u se ne vjeruje zbog vrlo konkretnog razloga. Kad govorimo o slučaju Žalac, DORH nije, sukladno europskoj legislativi, predao sve dokumente sam OLAF-u nego je čekao da Ured europskog tužitelja sam dođe po njih. Onda imamo osobu koja je na čelu tog istog DORH-a koja je nekoliko puta iznosila neistine u Saboru. Kad ga HDZ toliko zdušno brani, a DORH bi se trebao obračunati s korupcijom, onda vam je valjda jasno koliko DORH doista neovisno obavlja svoj posao”.

No Bošnjaković smatra da DORH dobro radi svoj posao pa upozorava da Žalac još nije proglašena krivom: “Pitanje je kako će taj postupak završiti”, ističe.

Dok Selak Raspudić naposljetku upozorava da mediji moraju vršiti posao institucija jer ih je HDZ koji je najduže bio na vlasti “devastirao”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!