HDZ-ovka povodom Dana žena poziva na ravnopravnost. Šef joj ni na jedno 1. mjesto lista nije stavio ženu

Vijesti 08. ožu 202414:05 1 komentar
Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell / ILUSTRACIJA

Međunarodni je dan žena, a tim povodom jučer je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak uputila prigodnu poruku. Žene su, kaže, neizostavan dio našeg društva, a zadatak je da postanu ravnopravne.

“Prepoznavanjem izazova i političkom voljom za njihovo rješavanje već smo napravili prvi korak. Zašto koristiti samo pola ideja, pola entuzijazma ili pola potencijala – kada uključivanjem žena možemo dobiti sjajnu cjelinu koja obogaćuje politički i poslovni svijet, nudi rješenja, otvara obzore? Ravnopravnost je ogledalo demokratskih dosega društva”, poručila je među ostalim Glavak.

U priopćenju njezinog Ureda stoji i da se ona “u svom radu nastavlja zalagati za osnaživanje žena i njihovu veću zastupljenost na takozvanim pozicijama moći, odnosno mjestima gdje se donose odluke”.

S obzirom na rečeno, Sunčanu Glavak smo, kao članicu HDZ-a, pitali kako komentira najavu predsjednika stranke Andreja Plenkovića da će da će prvi na HDZ-ovim kandidacijskih listama u svih 11 izbornih jedinica na predstojećim parlamentarnim izborima biti – muškarci.

“HDZ jedini imao predsjednicu vlade i države”

“Nositelji izbornih lista istaknuti su članovi HDZ-a, a na listama će se naći i istaknute članice HDZ-a koje su svojim djelovanjem dale snažan politički doprinos”, rekla nam je u odgovoru Glavak.

Usto, dodaje europarlamentarka, HDZ je više od svih ovdašnjih stranaka pokazao koliko valorizira ulogu žena u političkom prostoru, jer je jedini imao i predsjednicu Vlade (Jadranku Kosor) i predsjednicu države (Kolindu Grabar Kitarović).

“Predsjednik Vlade Andrej Plenković dokazano je dao povjerenje ženama podržavajući ih u kandidaturama za istaknute pozicije. Primjerice, Hrvatska ima potpredsjednicu Europske komisije i povjerenicu za demokraciju i demografiju Dubravku Šuicu, glavnu tajnicu Vijeća Europe Mariju Pejčinović Burić, članicu Europskog revizorskog suda Ivanu Maletić, izvršnu direktoricu Europske agencije za pomorsku sigurnost Maju Mrakovčić Kostelac. Također, u izaslanstvu HDZ-a u Europskom parlamentu dva su zastupnika i dvije zastupnice, a u Hrvatskom saboru Klub zastupnika HDZ-a broji 20 žena”, poručuje Glavak.

“Uvjerena sam da će moje kolegice dobiti svoje mjesto na listama”

Ona smatra da valorizacija ravnopravnosti žena s pozicija moći ne znači da su one isključivo nositeljice lista, što ne stoji ni u zakonu.

“Uvjerena sam da će moje kolegice, koje izuzetno cijenim, dobiti svoje mjesto na listama kao što je bilo i do sada. Prema tome, sve što je učinjeno u dva mandata Vlade Andreja Plenkovića već je doprinijelo ravnopravnosti žena ne samo u političkom prostoru, nego i u stvaranju preduvjeta kako bi žene bile neovisne u financijskom i svakom drugom smislu. To je zadaća politike”, kazala nam je Glavak.

Analitičarka: Te su izjave na mjestu, ali to su opća mjesta

Komunikacijska stručnjakinja i politička analitičarka Ankica Mamić drži da su sve konstatacije HDZ-ove europarlamentarke iz jučerašnje prigodne objave na mjestu, posebno da je odnos prema ženama ogledalo demokracije.

“Ali, to su opća mjesta i u svjetlu te konstatacije Hrvatska se baš i ne može nazvati razvijenom demokracijom. To se prije svega odnosi na položaj žena u hrvatskoj politici. Postoji ženska kvota za kandidacijske liste za Sabor, međutim uobičajeno je da stranke stavljaju žene na ona mjesta za koja se unaprijed zna da nisu prolazna”, rekla nam je Mamić.

HDZ i na prošlim izborima nije ispoštovao žensku kvotu

Podsjetila je da HDZ na prošlim izborima nije ispoštovao žensku kvotu na izbornim listama. Štoviše, niti u jednoj od 11 izbornih jedinica HDZ nije ispunio uvjet da na listi mora imati 40 posto žena.

“Oni su, dakle, i nominalno imali manjak žena. Drago mi je da je gospođa Glavak uočila taj fenomen i bilo bi dobro da za početak potakne ljude u svojoj stranci da počnu raditi na ispravljanju tih neravnopravnosti. Ravnopravnost žena u demokratskoj Hrvatskoj ne smije biti budućnost, već sadašnjost”, dodala je Mamić.

Argument da je HDZ da i prvu premijerku i prvu predsjednicu države Mamić drži iznimkom od pravila.

“Imate i žena koje su predjednice uprava poduzeća, ali sve su to iznimke od pravila. Mi govorimo o onome što je dominantno. Na prošlim izborima HDZ je barem u 11. izbornoj jedinici, onoj za dijasporu, imao nositeljicu liste, gospođu Zdravku Bušić, a sada nema ni to.

Od cijelog HDZ-ovog izbornog tima samo je ministrica Obuljen Koržinek koordinatorica programa, ali rekla bih da su u njezinom slučaju razlozi druge vrste, a ne poštivanje ravnopravnosti”, zaključila je Mamić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare