Hedl o uhićenju sudaca: Istraga će dovesti i do drugih upletenih u ovu priču

Vijesti 11. lip 202117:16 > 21:05 1 komentar
Davor Javorovic/PIXSELL

Uhićenje osječkih sudaca koje je optužio Zdravko Mamić u N1 Newsroomu komentirao je novinar Telegrama Drago Hedl. Kaže da je ovakav rasplet događaja bio za očekivati s obzirom na težinu optužbi koje je izrekao Mamić.

“Govorilo se da, ako je samo 10 posto toga što Mamić govori točno, da se onda ovakav ishod može očekivati. To je jedan ogroman udarac za Županijski sud u Osijeku, kada u jednom dana tri suca budu uhićena zbog sumnje u korupciju i to još uskočki suci. Uistinu je dramatična sitruacija”, rekao je Hedl.

VEZANE VIJESTI

Je li moguće da se priča prošili dalje na druge ljude koje je teretio Zdravko Mamić? “Da, očito će istraga dovesti do drugih ljudi koji su mogli biti umiješani u tu vrlo, vrlo ružnu priču. Ovo je vrlo težak udarac ionako ružnoj slici pravosuđa. Situacija je zbunjujuća i meni se čini da ovo troje sudaca vjerojatno nisu jedini u Hrvatskoj, da je malo više motrenja bilo, koji bi takva situacija snašla”, samtra Hedl.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je redovite sigurnosne provjerev sudaca, no sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec rekao je da su uskočki suci već podložni provjerama.

“Sigurno da je to posao onih koji to inače rade, obavještajna agenciji koja bi trebala provjeriti što to usitinu rade i čime se bave uskočki suci. Znamo daje predsjednik Županijskog suda u Osijeku suda imao 35 kontakata s osobom koja je bila pod mjerama USKOK-a. Pitanje je što to suci rade, obični građani to ne mogu znati, mogu vidjeti s kime se druže, neobične derneke na koje se odazivaju. A to sve odudara od vida suca, što javnost priželjkuje i kako bi po kodeksu sudac trebao izgledati”, rekao je Hedl.

Smatra da i drugi suci, barem u moralnom pogledu, imaju odgovornost znati što njihovi kolege rade i prijaviti eventualne nepravilnosti.

Hedl je komentirao i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koje je kazao da je pravosuđe HDZ-ovo.

“Naravno da je stranka koja je najduže na vlasti od samostalnosti Hrvatske odgovorna za stanje u pravosuđu, a onda je još poraznije kada i sama ta stranka bude optužena za korupcija. Možda to govori da pravosuđe ipak nije u rukama HDZ-a, ali porazno je da se sama stranka nađe na optuženičkoj klupi. Općenito je za stanje u društvu i pravosuđu najodgovorniji onaj tko je na vlasti. Pravosuđe je neovisno, ali sigurno je da vladajuća stranka itekako ima mogućnosti tko će biti na kojoj poziciji, postavlja ljude na određene pozicije u pravosuđu”, zaključio je Hedl.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare