Hedl: HDZ ima stvarnu mogućnost prvi puta osvojiti Osijek

Vijesti 02. ožu 202117:41 > 22:22 0 komentara
Drago Hedl
N1

Novinar portala Telegram.hr Drago Hedl u Newsroomu je komentirao političku situaciju u Slavoniji uoči lokalnih izbora.

“Sigurno da premijer Plenković nema sjajnu situaciju u Požeško-slavonskoj županiji zbog poznatih afera koje su se tamo događale proteklih godina. Da samo spomenem one najvažnije i one koje su bile, za HDZ, rekao bih, najnepodnošljivije. Prije svega, slučaj tamošnjeg župana Alojzija Tomaševića, koji je, kao što je poznato i presuđen zbog obiteljskog nasilja. Zatim slučaj tadašnjeg predsjednika županijskog odbora Frane Lucića koji je postao poznat po tome što je pokušao podmititi novinara, konkretno u slučaju moje malenkosti. I na kraju afera s gradonačelnikom Požege i njegovim nasljednikom, s gospodinom Darkom Puljašićem i Mariom Pilonom.

To je jedna situacija koja je dobrano uzdrmala HDZ u Požeško-slavonskoj županiji i dovela u pitanje moguću njihovu poziciju na izborima koji će biti za nešto više od dva mjeseca. Ali čini mi se da je tamo situacija prilično dobro sanirana i da će osobe za koje se premijer odlučio da bi trebale zauzeti najvažnije funkcije u toj županiji, prije svega kad je u pitanju požeško-slavonski župan i gradonačelnik Požege, našao prilično dobra rješenja koja će mu vjerojatno omogućiti da u Požegi zadrži vlast HDZ. To je prije svega kandidatura gospođe Antonije Jozić za županicu Požeško-slavonski i kandidatura doktora Željka Glavića za gradonačelnika Požege”, rekao je Hedl.

Dodao je i kako misli da je došlo do blagog zaokreta: “Mislim da je na neki način riječ o jednom blagom zaokretu s obzirom i da su gospođa Jozić na neki način došla iz miljea u kojem je bio tadašnji gradonačelnik Pleternice gospodin Lucić. A također kad je i pitanju i dr. Glavić koji je bio predsjednik županijskog odbora HDZ-a i u vrijeme kada je gradonačelnik Puljašić bio na funkciji, gospodin Glavić je predstavnik Gradskoga vijeća. To je neki način da je zadržan neki kontinuitet. Riječ je o ljudima koji su svojim potezima i onome što rade prilično drugačiji od strukture koja je dosad bila u Požegi i koji nisu opterećeni nekim aferama koje bi mogle dovesti u pitanje njihov kredibilitet.”

Situacija u županjskom HDZ-u

“U županjskom HDZ-u je stvar potpuno drugačija, tamo, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, traje rat do istrebljenja unutar HDZ-a gdje su dvije nepomirljive struje koje ovih dana izvlače teška naoružanja da bi se međusobno obračunali. To je osobito vidljivo u Županji gdje HDZ forsira da njihov kandidat za gradonačelnika i dalje bude gospodin Miličević iza kojeg je ostalo dosta neobičnih poteza među kojima je i ona čuvena kupovina one tone i pol kulena gradskim novcem. Što je izazvalo dosta bude među ljudima koji ne vide da politiku treba voditi na taj način.

Tamo je također problem i s gospodinom Juzbašićem i koji je već jednom nogom izašao iz HDZ-a i koji se namjerava samostalno kandidirati za gradonačelnika Županje i da se suprotstavi Miličeviću kojem se suprotstavio i na unutarstranačkim izborima i pobijedio. Bez obzira na pobjedu stara garnitura nekako je uspjela da on ne bude gradonačelnik i on je prije 7,8 dana dao ostavku na mjesto predsjednika županijskog odbora HDZ-a nezadovoljan pritiskom da se ne natječe za mjesto gradonačelnika”, govori Hedl.

“Slična je situacija i kad je u pitanju pozicija župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji. To je kada je gospodin Dabro otišao iz HDZ-a i najavio samostalnu kandidaturu gdje će se suprotstaviti gospodinu Dekaniću kojeg forsira HDZ”. Dodao je i kako Banožić nije u nimalo zavidnoj situaciji je je predsjednik županijskog ogranka u županiji u kojoj “vrije”.

Stanje u Osječko-baranjskoj županiji

“Na žalost SDP-a napravili su jedan dosta ozbiljan propust. Bez obzira na to što je riječ o osobi koja je nažalost sudjelovala u jednom prometnoj nesreći sa smrtnim posljednicama gospodinu Kušlecu koji nije obznanio da je imao jednu jako neugodnu epizodu u svom životu, a to je da je prije 28 godine na pješačkom prijelazu usmrtio je teret koji mu stoji na leđima i puno je gore što to njegova stranka nije znala. Njegovi protukandidati to će sigurno iskoristiti. Mislim da je tome malo neoprezno pristupio to o tome nije sam progovorio nego je dopustio da se to otkrije i da mu bude kamen oko vrata u kampanji”, rekao je.

“HDZ ima priliku osvojiti vlast u samom gradu. Mogućnost postoji i rekao bih da je prilično vjerojatna s obzirom na to da će HDZ u pravilu dobiti 30-ak posto glasova, a ukoliko Radić kandidat HDZ-a uđe u drugi krug bit će pitanje kome će se prikloniti birači u drugom krugu. Zasad je teško prognozirati tko će biti gradonačelnik Osijeka s obzirom na to da će onaj koji uđe u drugi klub morati imati puno takta i način da privuče birače. Kao što je poznato HDZ nije u Osijeku imao svog gradonačelnika osim onog kratkog perioda kada su bili u koaliciji s gradonačelnikom Đapićem”, govori Hedl na kraju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!