HEP: Bez struje još oko 850 korisnika

Vijesti 30. pro 202019:14
Izvor: PIXSELL

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izvijestila je u srijedu navečer da je opskrba strujom na području Siska i okolice vraćena svi korisnicima, a da je na području Petrinje i okolice bez napajanja još oko 700 korisnika mreže i na području Gline oko 150 korisnika.

Više od 150 montera iz Elektre Sisak i susjednih distribucijskih područja (Zagreba, Križa i Karlovca), u vrlo složenim uvjetima, jer je pristup energetskim objektima otežan, do večeras je uspjelo vratiti opskrbu najvećem broju korisnika na području Sisačko-moslavačke županije, kaže se u priopćenju.

Tako je na području Siska i okolice svim korisnicima vraćena opskrba električnom energijom, dok je na području Petrinje i okolice bez napajanja oko 700 korisnika mreže, a na području Gline oko 150 korisnika.

U Zagrebu je već u prijepodnevnim satima napajanje vraćeno svim preostalim korisnicima koji su prijavili nestanak električne energije te opskrbe u čitavom gradu funkcionira normalno, dodaje se.

U ovom trenutku električnu energiju na svim pogođenim područjima nema oko 850 korisnika od ukupno 150 tisuća koliko ih je jučer ostalo bez napajanja.

Iz HEP-a napominju da dežurne službe i nadalje zaprimaju prijave pojedinačnih kvarova na niskonaponskoj mreži na području Siska, Petrinje i Gline zbog čega se broj korisnika bez napajanja konstantno mijenja.

Naime, pojašnjavaju, proces uspostave ponovne opskrbe na terenu je vrlo složen te se situacija s uključenjima vrlo često mijenja, budući da nakon prespajanja, a uslijed novih podrhtavanja tla, dolazi do novih ispada transformatorskih stanica i promjene broja korisnika obuhvaćenih prekidom napajanja.

Napajanje pojedinih dijelova elektroenergetskog sustava osigurano je privremenim rješenjima, a kompletna sanacija i obnova oštećenih dijelova sustava će se odvijati u narednom razdoblju kada okolnosti to dopuste, napominje se u priopćenju.

Iz HEP-a ponovno apeliraju da građani na područjima na kojima se otklanjaju kvarovi, radi vlastite sigurnosti i uspješne provedbe uključenja napona, ne uključuju velika trošila u stanovima i kućama. Također, pozivaju ih da radi vlastite sigurnosti u srušenim i oštećenim objektima ne koriste električnu energiju.

Sve dežurne službe HEP-a i nadalje ulažu maksimalne napore da što prije otklone preostale kvarove s ciljem što brže potpune normalizacije opskrbe električnom energijom, ističe se u priopćenju.

U Termoelektrani-toplani Sisak u tijeku je otklanjanje uočenih oštećenja te se ponovni ulazak u pogon očekuje u roku od sedam do 10 dana. Opskrba kupaca toplinskom energijom u Sisku osigurava se iz HEP-ove Bioelektrane-toplane.

Jučerašnji kvar u Elektrani-toplani Zagreb istoga je dana brzo otklonjen te su obje zagrebačke toplane u funkciji.

Nuklearne elektrane Krško je nakon automatske obustave rada sustavno pregledana i testirana. Elektrana nije pretrpjela nikakvu štetu zbog potresa, a svi su pregledani sustavi  funkcionalni.  Ponovno puštanje elektrane u pogon i priključenje na mrežu predviđeni su za danas u 22 sata. Predviđa se da će elektrana tijekom noći postići 50 posto kapaciteta, a tijekom sutrašnjeg dana puno opterećenje.

Unatoč prekidu rada TE-TO Sisak i NE Krško, u hrvatskom elektroenergetskom sustavu ima dovoljno raspoložive električne energije, zaključuje se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar