Ovako HERA odgovara kako je dala dozvolu firmi s jednim zaposlenim

Slavko Midzor/Davor Puklavec/PIXSELL

Ne prestaju se nizati reakcije otkad je u hrvatskoj javnosti kao bomba odjeknula vijest da je u USKOK-ovoj akciji uhićeno više osoba zbog sumnje da su raznim malverzacijama oštetili INA-u za više od milijardu kuna. Dok svi glasno traže krivca propitujući je li moguće da o svemu ništa nije znala niti Uprava niti Nadzorni odbor, povezani sa spornim poslovanjem redom peru ruke od odgovornosti.

S druge strane, saborski zastupnik i predsjednik Reformista Radimir Čačić u utorak je gostujući u programu N1 televizije odgovornost prebacio na Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA).

VEZANA VIJEST

“HERA mora odgovarati jer se to nije moglo i nije smjelo dogoditi da firma koja ima kapital od 20 tisuća kuna, jednog zaposlenog i osnovana je jučer, dobiva licencu na tri godine za transakcije u stotinama milijuna kuna”, rekao je Čačić.

Na upit N1 da se očituju, iz HERA-e su poručili da je izjava gospodina Čačića kojom ih poziva na odgovornost potpuno neutemeljena jer HERA izdaje dozvole za obavljanje energetskih djelatnosti u skladu sa svim pozitivnim energetskim propisima.

Dozvole izdane prema propisima

Pozivajući se na odredbe članka 17. Zakona o energiji, HERA pojašnjava da se dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti može izdati fizičkoj ili pravnoj osobi ako je registrirana za obavljanje predmetne energetske djelatnosti, tehnički je kvalificirana za obavljanje djelatnosti, ima u radnom odnosu potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje djelatnosti, raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje djelatnosti ili dokaže da ih može pribaviti, nije joj oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti za koju traži dozvolu u posljednjih pet godina koje prethode godini podnošenja zahtjeva, te čiji članovi uprave, odnosno druge njima odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu bili u posljednjih pet godina pravomoćno osuđeni za kazneno djelo protiv gospodarstva.

VEZANA VIJEST

Također dodaju da dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti HERA izdaje na temelju članka 11. stavka 1. točke 1. Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti.

“Uvjeti tehničke i financijske kvalificiranosti te stručne osposobljenosti propisani su Pravilnikom o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti i vođenju registra izdanih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti(„Narodne novine“, broj 44/22) (dalje: Pravilnik) kojeg donosi ministarstvo nadležno za energetiku, pri čemu su Prilogom I. Pravilnika detaljno propisani dokumentacija i dokazi koje podnositelj zahtjeva treba dostaviti uz zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti.

Prilogom II. Pravilnika je propisano kolika su financijska sredstva pravne osobe (prosječno stanje sredstava u posljednjih 30 dana na računima poslovnih banaka pravne osobe) potrebna za obavljanje energetske djelatnosti, a za energetsku djelatnost trgovine plinom propisano je da taj iznos mora biti najmanje 20.000,00 kuna”, obrazlažu iz HERA-e.

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.