Herman: Nismo upozoravali na dug vrtićima i školama, ravnatelji se nisu žalili

Vijesti 28. lis 202112:33 1 komentar
N1

Potpredsjednik Zagrebačke skupštine Mislav Herman (HDZ) u četvrtak je, uspoređujući stanje gradskog duga prema školama i vrtićima sada i na kraju mandata prošle gradske vlasti, rekao da tada HDZ nije upozoravao na probleme jer se na njih ravnatelji nisu žalili.

“Na što smo trebali upozoravati kada nije bilo ovakvih natpisa u svibnju, ako se ravnatelji na to nisu žalili”, upitao je Herman na konferenciji za medije u stanci sjednice Gradske skupštine.

Novinare je zanimao njegov komentar na informacije iz Gradske uprave koja se zbog neplaćenih troškova škola našla na meti oštrih HDZ-ovih kritika, jer je zatečeno stanje s neplaćenim troškovima na dan 31. svibnja bilo daleko gore nego što je sada, te zašto tada o tome nisu upozoravali i nisu kritizirali takvo upravljanje.

Stvar je očito funkcionirala, a sada ne

“Tada, 31. svibnja, nitko od onih koji bi se trebao time baviti i žaliti o tome se nije žalio, a žale se sada”, istaknuo je i dodao kako je očito stvar funkcionirala, a sada ne funkcionira.

Prema usporedbi troškova, na dan 31. svibnja Zagreb je imao imao pet ili šest mjeseci kašnjenja plaćanja prema školama, dok je iz jučerašnjih podataka vidljivo da su trenutno podmireni troškovi zaključno s lipnjem, čime je smanjeno kašnjenje u plaćanju troškovima.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje da dodatno pojasni svoj stav, Herman je ponovio da nikada u medijima u prošlom mandatu nije bilo natpisa “da škole grcaju u dugovima, da su značajno reducirani jelovnici”.

“Ovako nije bilo nikada. U prošlom sazivu Gradske skupštine i u prethodnom gradonačelničkom mandatu ne sjećam se da je ovakvih natpisa bilo u novinama. Prema tome, takvi problemi nisu postojali”, zaključio je Herman.

Na opasku novinara kako je bilo situacija u prošloj gradskoj vlasti da školama nisu bili plaćeni troškovi ili da škole početkom pandemije nisu imale sapune, ponovio je da je to bilo tada, da je grad tada funkcionirao, a sada ne.

“Kada se ovoliki broj ravnatelja osnovnih i srednjih škola i vrtića javi i kaže da je situacija alarmantna i kažu da djeci nemaju s čim platiti grijanje niti djeci tople obroke, treba li išta treba dalje reći”, poručio je Herman.

Ocijenio je da se Tomislav Tomašević “uči biti gradonačelnik” te da je Zagreb prevaren jer se govorilo “da se zna raditi što se ne zna raditi”. Ustvrdio je da aktualna vlast opravdanje za svoju nesposobnost traži u naslijeđenim problemima te je jasno kao dan da to neće funkcionirati.

Zagrepčani su prevareni na izborima

“To će vrlo brzo biti jasno i onima koji su dali glas platformi Možemo!, kojih je nama žao, oni su prevareni, nisu znali za koga su glasali”, istaknuo je Herman i dodao da bi se nova vlast trebala prestati baviti prošlošću.

Odgovarajući na pitanje novinara kako bi se nova vlast trebala baviti budućnošću kad je zatekla brojne probleme, Herman je odgovorio protupitanjem.

“Kad ste čuli od Andreja Plenkovića da se vraća u prošlost kada je preuzeo vlast u RH, kada?  Ako smo došli na vlast, gdje je prije bio netko drugi, uvijek smo se krenuli odmah i u istom trenu baviti aktualnim problemima”, kazao je.

Usput je uputio apel gradonačelniku, ali i medijima za koje je rekao da su “i oni možda prevareni”, da prestanu tražiti opravdanja za nesposobnost gradonačelnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare