Luka Burilović ponovno je izabran za predsjednika Hrvatske gospodarske komore

Vijesti 04. lis 202109:40 > 14:36 2 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Na 14. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore izabran je predsjednik Komore za četverogodišnje mandatno razdoblje. Nakon predstavljanja programa kandidata uslijedilo je glasanje, a pobijedio je dosadašnji šef Komore Luka Burilović.

Glasovalo je 90 članova. Jedan listić je nevažeći, dva su prazna.


Sjednica Skupštine počela je predstavljanjem programa, a prvi je svoj program predstavio Dražen Oreščanin.

Govorio o svom životu i obrazovanju. Naveo je i poslove kojima se bavio i napomenuo da njegova tvrtka radi u šest zemalja Europe.

“Prva stvar koju želim istaknuti je suradnja, svih organizacija i zaposlenika, ali i suradnja s drugim udrugama, Vladom, politikom i institucijama. Za sve je nužna dobra komunikacija. Ne mislim bi zaključan u kuli”, rekao je.

Bitna je kvaliteta, potrebno je vratiti ugled, rekao je.

“Ugled je osnova poslovanja, zato je tako bitan. Stanje nije dobro, prihodi su pali, koncepcija nije dobra. Svima nam treba odvažnosti. Ja sam to pokazao kandidaturom, vjerujem da ću to pokazati s vama, s timom”, rekao je Oreščanin.

“Danas vi odlučujete, ne javnost, ne politika. Danas je odluka na vama. Danas je trenutak kada ćete pokazati svoju odlučnost, svoj ugled. Danas je odgovornost na vama da izaberete pravog kandidata”, kaže.

Burilović: Nikad mi nije bilo ovako teško u životu

“Svi me znate”, rekao je Burilović na početku svog izlaganja

“Pogledajte lijevo i desno, vidjet ćete uspješne poduzetnike koji predstavljaju jedne od najboljih tvrtki u Hrvatskoj. HGK je krovna udruga koja slavi 170 godina. Mijenjale su se države, pojedinci, institucija je cijelo vrijeme tu. Kad sam preuzeo HGK želio sam modernu i digitaliziranu instituciju. Želio sam čistu komoru, bez korupcije koja je pratila HGK dok ja nisam došao”, rekao je.

“Nisam očekivao navalu populizma i osobnih napada… Pokušaje rušenja institucije”, rekao je i dodao da mu nikad nije bilo tako teško u životu.

“Pokazali smo da možemo donositi teške odluke i primati udarce. Čistog obraza i čistih ruku tražim legitimitet da dovršimo ono što smo počeli”, rekao je Burilović.

Lovrović: Prijavio sam se iz sebičnih razloga

Posljednji je svoj program prdstavio Marin Lovrović.

“Moji prethodnici nisu puno govorili o programu. Mislim da HGK ima ugled, ne slažem se u tome s Oreščaninom. Možda nema kod malih poduzetnika. Od čega će jadna komora živjeti ako ukinu članarine?”, rekao je Lovrović.

“Mi moramo biti eksperti, kao u Italiji ili Engleskoj”, rekao je.

“Ne bi se obazirao na napade. Prijavio sam se iz sebičnih razloga. Dolazim iz Rijeke. Tamo su sve velike kompanije zamrle. Zahvaljujući Sanader i možda Burilovići, kreditima su pomogli da ne propadnu brodogradilišta. Menadžeri su radili što ih je bilo volja”, rekao je.

“Ne bi se obazirao na napade. Prijavio sam se iz sebičnih razloga. Dolazim iz Rijeke. Tamo su sve velike kompanije zamrle. Zahvaljujući Sanaderu i možda Buriloviću, kreditima su pomogli da ne propadnu brodogradilišta. Menadžeri su radili što ih je bilo volja”, kazao je.

Izabrana su tri člana izborne komisije koja će nadgledati glasovanje. Predsjednik se bira anonimno, većinom glasova. Okupljeni su jedan po jedan izlazili iz dvorane i glasali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare