Hladna fronta prohujala Slovenijom. Nevrijeme i u Hrvatskoj, evo gdje se očekuje snijeg

Regija 23. ožu 202422:16 0 komentara
N1 Slovenija

Slovenijom prolazi izrazito hladna fronta pa je veći dio zemlje već zahvatila oborina. Snježna granica spustit će se dosta nisko, čak do 600 metara nadmorske visine, a ponegdje na sjeveru već pada snijeg.

“Oborine su se sa sjeverozapada zemlje proširile prema unutrašnjosti i već zahvatile veći dio zemlje. Ima nevremena s pljuskovima, tučom i jakim udarima vjetra”, rekla je za N1 Sloveniju Eva Bezek, meteorologinja Agencije za zaštitu okoliša (Arso).

U Planici, koja će u nedjelju ponovno ugostiti tisuće navijača, može pasti i do deset centimetara snijega, a u višim predjelima i više.

Meteorolog Arsa Blaž Šter je večerašnji vremenski poremećaj nazvao “šiljastom” hladnom frontom. Oborine će do jutra prestati pa bi nedjelja u Sloveniji trebala biti sunčana i maglovita ujutro, no poslijepodne je još moguć poneki pljusak ili grmljavina.

Tisuće bez struje u Ljubljani

Nevrijeme s jakim udarima vjetra zahvatilo je i Ljubljanu gdje je više od 4000 korisnika ostalo bez struje. U Ljubljani je najbrži udar vjetra dosezao 95 kilometara na sat, dok je na Trojanama brzina premašila 100 kilometara na sat, objavila je Agencija za okoliš (Arso) na Facebooku.

N1 Slovenija

Nevrijeme i u Hrvatskoj

Nevrijeme je zahvatilo i sjeverne dijelove Hrvatske. U Zagrebu je zabilježen jak pljusak s grmljavinom.

Kako je objavila stranica Neverin na Facebooku, fronta se brzo širi na jug, trenutno imamo dosta grmljavinske aktivnosti u središnjoj Hrvatskoj. U Gorskom kotaru se očekuje i konkretniji snijeg tijekom noći.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) najavljuju promjenjivo oblačnu nedjelju sa sunčanim razdobljima. Ponegdje se očekuje kiša, većinom na Jadranu te lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji. U Gorskom kotaru i Lici mjestimice susnježica i snijeg, uglavnom u noći i ujutro.

Najniža jutarnja temperatura od 0 do 6, na Jadranu 9 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura između 8 i 13, na Jadranu 14 i 19 °C, javlja DHMZ.

meteo.hr

Zbog jake bure za sutra je za Velebitski kanal na snazi narančasti Meteoalarm. “Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila.

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!